Sentinel 2B е петият сателит от общо 20, предвидени в Европейската програма за наблюдение на Земята, които трябва да събират информация за климатичните промени на планетата, както и за природните и човешки бедствия

Поредният сателит от европейската програма за наблюдение на Земята беше изстрелян тази нощ от космодрума във Френска Гвиана. 

Тежащото над 1400 килограма съоръжение обикаля ще планетата на височина 780 километра в продължение на минимум 7 години, уточняват от Европейската космическа агенция. 

Сателитът е оборудван с високотехнологична камера, която позволява точни наблюдения и снимки на земната повърхност. И в изграждането му е участвал българин.

"Можем да видим покрива на една къща като точка на екрана. Можем да проследим, примерно, ако има наводнение и да видим къде тече водата, да се укрепи някоя дига", обяснява пред Нова телевизия Ростислав Русев, който работи в компанията Airbus Defence and Space, разработила сателита. 

Българинът е част от екипа, изградил софтуерната база, на която оперира Sentinel 2B.

От 2014 г. насам Sentinel 2B е петият сателит от общо 20, предвидени в Европейската програма за наблюдение на Земята. Проектът е създаден да събира информация за климатичните промени, природните и човешките бедствия. Всеки от сателитите постоянно предава данни и снимки за състоянието на всяка една точка от планетата. Системата позволява учените да проследяват урагани и наводнения, да наблюдават фронтовете на големи пожари, да следят изригрането на вулкани и дори да следят потока на мигранти.

При обиколките си около Земята сателитите обновяват данните постоянно. Така например двата спътника Sentinel 2A и Sentinel 2B трябва да обновяват снимките на земната повърхност всеки 5 дни. По този начин моментната картина на природните бедствията е актуална и позволява учените да правят прогнози.

Събраната от сателитите информация се публикува своевременно в портала на програма "Коперник" на Европейската комисия. От там голяма част от нея е публично достъпна.

Източник: Нова телевизия