Българката е висока 163 см и тежи 67 кг, а мъжете у нас са с ръст 175 см и тегло 81 кг

НЗОК е изготвила съвместно указание с Българския лекарски съюз (БЛС), с което се определя количеството лекарства, които ще бъда заплащани за лечението на болни със солидни тумори. Лекарствата се дозират на килограм тегло.

В съвместното указание се определя, че касата ще признае дозировка за мъже, определена върху 81 килограма и за жени върху 67 килограма. При част от лекарствата дозировката се изчислява на квадратен метър повърхност на тялото, което изисква и измерване и на ръста. За целта НЗОК е приела, че средният ръст за българките е 163 см, а за българите 175 см.

Указанието се прави с цел да се принудят болниците да икономисват лекарствата, като комбинират пациентите с различно тегло и ръст, така че при отварянето на флакона или ампулата да не остане неизползвано вещество.

Виж още: НСИ: Населението у нас намалява и застарява

Лошото е, че това не винаги може да стане, а и флаконите и ампулите са с различно съдържание и ако една комбинация пациенти е подходяща за едно от лекарствата, за другото може да не е. Ако болниците приложат по-големи количества от определените средни ръст и тегло, разходите ще останат за тяхна сметка.

Източник: ЦЗПЗ - Център за защита на правата в здравеопазването