Сериалът приключи през 2015 г. след 12 сезона, но телевизиите го въртят отново и отново. Припомнете си най-интересното за Чарли Харпър, брат му Алън, подрастващия Джейк и домашната помощница Бърта, която наскоро си отиде на 77

1. Преди да стане редовен участник в предпоследния сезон с Чарли Шийн, където игра годеницата му Челси, Дженифър Тейлър се превъплъщава в три други жени в четири различни епизода, вкл. пилотния.

Други актриси също се появяват в различни роли, например Джуди Гриър, която първо е Майра Мелник, сестрата на Хърб, а след това партнира във финалните сезони с Аштън Къчър, където вече е Бриджит, (бившата) съпруга на героя му Уолдън Шмид.

По-късно той се влюбва в модната дизайнерка Кейт, която поразително прилича на Робин от сезон 4, едно от мимолетните гаджета на Чарли. Да, актрисата е същата - Брук Д'Орсе.

Виж още: Аштън Къчър ще става баща, вкара Мила в "Двама мъже и половина"

2. Алън е преспал с няколко жени, минали през леглото на брат му: Шери (с която така и не стигат до леглото), Норма, Канди (втората му съпруга - и втори развод), Мелиса, дори... съседката Роуз!

4. Домашната помощница Бърта трябвало да има само епизодични появи, но се оказала тъй популярна, че донесла на Кончата Ферел постоянен ангажимент от втория сезон нататък. Тя си отиде на 77 през октомври 2020 след усложнения от бъбречно и сърдечно заболяване.

Другата й по-известна роля, която също й носи номинация за тв наградата "Еми", е в адвокатския сериал L.A. Law (1986-94). Иначе в реалния живот любимото занимание на актрисата бяха видеоигрите, макар че през 2003-та, когато започва да играе Бърта, е вече на 60 и спокойно би могла да ни бъде баба. 

Виж още: Ергенската квартира - какво да и какво не

Бърта остана на работа и при Уолдън Шмид, новия стопанин на къщата край плажа в Малибу

5. На 77 вече е и Тейлър Холанд, която играе майката на двамата братя - Евелин Харпър. Самата актриса всъщност е с хомосексуална ориентация и живее с колежката си Сара Полсън (сериала "Зловеща семейна история"), по-млада от нея с 32 години. Никога не се е омъжвала и няма деца.

Носителка е на тв наградата "Еми" за поддържащата си роля като съдийка в сериала "Адвокатите" / The Practice, а в миналото се е снимала и в друг нашумял ситком - Bosom Buddies (1980-82 г.), с младия Том Ханкс. Последната й тв роля е в минисериала "Холивуд", който й донесе осмата номинация за "Еми".

Героинята й в "Двама мъже и половина" е сред най-колоритните агенти по недвижими имоти в тв сериалите, наред с Иди Брит (Николет Шеридан) в "Отчаяни съпруги" и Фил (Тай Бърел) от "Модерно семейство".

6. Джон Крайър в действителност е с пет месеца по-възрастен от Чарли Шийн, но героят му е по-млад от брат си с две години. Неговият Алън Харпър му носи две награди "Еми": по времето на Чарли е отличен като поддържащ актьор, а след нанасянето на Аштън Къчър - и със статуетката за главна роля. 

Още преди финала на "Двама мъже и половина" през 2015-а той започва да оплешивява, но гримьорите прикриват това. По-късно обаче се възползва от новата си външност, за да изиграе емблематичния комиксов злодей Лекс Лутър в сериала "Супергърл".

Опечаленото семейство на Чарли Харпър на опелото на бившия главен герой от "Двама мъже и половина" в началото на сезон 9: майката Евелин (Холанд Тейлър), племенникът Джейк (Ангъс Т. Джоунс) и братът Алън (Джон Крайър)

7. Чарли Шийн всъщност не свири на пиано - музикалните мотиви и рекламните песнички, които Чарли Харпър съчинява на рояла в хола си, се изпълняват от друг.

8. Издръжката, която Алън Харпър плаща на бившата си жена Джудит, е 3875,32 месечно. Самият Джон Крайър също се е развеждал и на екипа се налага да снима един епизод без публика в студиото, тъй като актьорът се опасява, че екссъпругата му е прибегнала до услугите на наемен убиец заради битката за родителските права върху сина им. 

Виж още: Нов бунт в "Двама мъже и половина" и Джейк от "Двама мъже и половина" се извини

9. Истинското име на Чарли Шийн е Карлос Ървин Естевес. Баща му е актьорът Рамон Естевес, по-популярен като Мартин Шийн ("Апокалипсис сега" US президента от сериала "Западното крило"). Актьори са също братята му Емилио и Рамон, сестра му Рене и чичо им Джо Естевес. Чарли се е появявал на екран с всеки един от тях.

Емилио му е партнирал и в "Двама мъже и половина", Рамон ръководи семейната компания Estevez Sheen Productions и продуцира новия му сериал "Психаротерапия". Рене е в сценарния екип, а татко им участва като баща на главния герой, психотерапевта Чарли Гудсън.

Чарли Гудсън (Чарли Шийн) и баща му Мартин (Мартин Шийн) в Anger Management

10. Мечтата на Карлос още от ученическите му години била да стане професионален играч на бейзбол; получил дори студентска стипендия, за да играе за университета на щата Канзас. Изключването му от гимназията заради измама с кредитна карта проваля шансовете да направи кариера в спорта. Героят му в "Психаротерапия" е бивш бейзболист, преквалифицирал се в специалист по укротяване на гнева.

Виж още: Чарли Шийн всъщност няма СПИН (видео)

11. Чарли Шийн има зад гърба си три разпаднали се брака, като най-дълго (2002-2006 г.) е женен за колежката си Денис Ричардс, момиче на Джеймс Бонд в "Само един свят не стига". С нея имат две дъщери - Лола и Сам, а напоследък тя полага грижи и за петгодишните близнаци от следващата му съпруга, момчетата Боб и Макс.

Ученическата му любов Пола навремето също го е дарила с дъщеря. Касандра Джейд Естевес, е родена през 1984-та и преди няколко години го направи дядо.

12. Негови приятели от детинство са Роб и Чад Лоу, Шон и Кристофър Пен, Том Круз, с които снимали първите си любителски филми. По-късно Шийн пародира ролята на Круз от "Топ гън" в "Смотаняци" (1991), където участва и неговият бъдещ екранен брат Джон Крайър - а Шон Пен му гостува в "Двама мъже и половина", като себе си.

Виж още: Защо Чарли Шийн не се завърна в "Двама мъже и половина"?

13. Като гост-звезди в сериала са се появявали музиканти като фронтмена на "Аеросмит" Стивън Тайлър, китаристът и основател на "Ван Хален" Еди ван Хален (вече също покойник), Елвис Костело, роктриото "Зи Зи Топ"; актьорите Кевин Сорбо, Хари Дийн Стантън, Хедър Локлиър, Денис Ричардс, Джеймс Ърл Джоунс, Джени Маккарти, Тери Хачър.

Младата Меган Фокс пък участва в епизод от първия сезон като сексапилната внучка на икономката Бърта.

14. Най-силният период на Чарли Шийн като Чарли Харпър е от 2006 до 2009 г., когато получава четири номинации за "Еми" в категорията за главна роля в комедиен сериал. През същия период възнаграждението му нараства от 350 хил. долара на епизод (при 22 епизода на сезон!) до 825 хил. през 2008 г., за да го направи най-високоплатения актьор в телевизията, с хонорар през 2010 г. - цели 1,25 млн. долара за половинчасов епизод.

Виж още: Двама мъже и половина за над 55 млн. долара

15. Екранният дебют на Шийн-младши е през 1974-та, когато, 8-годишен, се снима заедно с баща си в "Екзекуцията на редник Словик" (The Execution of Private Slovik). Пет години по-късно е статист в "Апокалипсис сега" на Франсис Копола, където баща му изпълнява главната роля. Пробива в голямото кино също с филм за войната във Виетнам - "Взвод" на Оливър Стоун, 1986 г.

16. През последното десетилетие на ХХ век животът му е белязан от скандали: наркотици, арести, условни присъди, принудително лечение в клиники за зависимости. Не само героят му Чарли Харпър си плаща за секс - в началото на 90-те, за период от около 15 месеца, истинският Чарли е похарчил над 50 хил. долара за момичетата на "холивудската мадам" Хайди Флайс.

Подробностите - близо 30 визити, средно по 1500-3000 долара едната, - стават известни, когато дава показания (чрез видеозапис) в процеса срещу Флайс, подведена под отговорност за укриване на данъци.

18. 23 септември 1994 г. е датата, когато Чарли Шийн получава звездата си на Холивудската алея на славата.

19. Преди "Двама мъже и половина" Чарли се снима в друг комедиен сериал -  "Шеметен град" (2000-2002), където замества в главната роля Майкъл Джей Фокс, страдащ от болестта на Паркинсон.

20. Премиерата на "Двама мъже и половина" по Си Би Ес е на 22 септември 2003 г. У нас епизодите се въртят по Би Ти Ви комеди и "Фокс".

Виж още: "Двама мъже и половина" приключва с ново хлапе в къщата