Бившият унгарски премиер Миклош Немет е главен герой в документалния филм от Дания, прожектиран едновременно в 26 европейски държави на 5 ноември

"1989 (Изповедта на един държавен глава)" е документална политическа драма на Андерс Остергардс, заснета съвместно с Елизабет Рач.

Датският режисьор е бил номиниран за "Оскар" с филма си за протестите на будистките монаси в Мианмар (Burma VJ: Reporter i et lukket land, 2008 г.).

Сега той предлага свой поглед към високорисковата политическа игра, довела до падането на Желязната завеса и Берлинската стена - и отразява цената, която човечеството плати вследствие на предприетите политически действия...

Унгария, в края на 80-те години. По границата с Австрия бодливата тел ръждясва, а електронната система, някогашна гордост на граничните войски, става напълно ненадеждна. Няколко пъти на ден стотици граничари се втурват с камионите си само за да разберат, че

алармата е включена от заблуден заек или глиган, пресякъл браздата

Електронната ограда може да бъде поддържана само със скъпи резервни части от Запада, купени с твърда валута, което задушава крехката унгарска икономика. Ситуацията е абсурдна - и в Будапеща един млад, новоназначен премиер решава, че това трябва да спре.

За да спаси затъващата икономика на страната, Миклош Немет решава да премахне от държавния бюджет разходите за скъпата гранично-контролна апаратура. Скоро обаче разбира, че неговото решение го поставя срещу комунистическите лидери.

В същото време една млада двойка от тогавашната ГДР е окуражена от слуховете, че на 19 август унгарската граница до Австрия ще бъде отворена за няколко часа. Подобно на хиляди други източногерманци, те решават

да отидат на станалия прочут след години Паневропейски пикник -

демонстрация за мир на границата край град Шопрон... но неволно са въвлечени в политическата игра на властта, която се играе при закрити врата в Източния блок.

Младият мъж е застрелян на границата, а това трагично събитие парадоксално ускорява окончателно решение на Немет границите да бъдат отворени. Няколко месеца по-късно пада и Берлинската стена. Преди това обаче между ключови правителствени лидери протича една

отчаяна игра на власт

Някои от тях продължават да се борят за мирна Европа без потисничество и ядрена заплаха, а други не могат да приемат, че всичко, в което някога са вярвали, е разрушено - и именно за тях битката на живот и смърт продължава. 

Премиерът скоро научава, че е изправен срещу страховити опоненти, сред които не са само недоволни представители на собствената му партия - срещу себе си има двама диктатори: румънския Николае Чаушеску и източногерманския Ерих Хонекер. В своите кръгове те не крият яростта си и подготвят заговор срещу "предателите" на социалистическата кауза...

В документалната си творба, копродукция между Дания, Унгария, Германия и Норвегия, режисьорите пресъздават събитията от 1989 г. и приканват публиката към среща с миналото чрез мозайка от признания и реконструирани диалози.

Възстановките са направени по достоверни архивни материали с участието на ключови - и реални - политически играчи. Сценарият е базиран на

протоколи от заседания, подробни свидетелски показания и разкази на очевидци

Филмът стига до границата на документалното пресъздаване, а двамата централни свидетели са самият Миклош Немет и Грундула - жената, която е загубила любимия си при опита им да пресекат източногерманската граница през 1989 г. 

На 8 ноември филмът ще бъде показан в Берлин като част от официалните чествания за 25-годишнината от разрушаването на Стената. Световната му премиера е по-рано през седмицата, на 5 ноември, когато с него се открива Международният фестивал за документални филми в Копенхаген - CPH:DOX.

Тогава "1989" може да се види едновременно в 26 града из цяла Европа: Атина, Белград, Братислава, Брюксел, Букурещ, Дъблин, Единбург, Гьотеборг, Хелзинки, Льоварден, Лондон, Киев, Кристиансан, Москва, Осло, Порто, Прага, Реус, Рига, Салерно, Сараево, Санкт Петербург, Хага, Владивосток и Загреб.

София също е сред тях, а мястото е Домът на киното

На живо от Копенхаген филма представят икономическият и политически съветник Джеръми Рифкин (САЩ) и италиански политически анализатор - журналистката Лорета Наполеони, които заедно ще предложат своя поглед към обединена Европа, с гледните точки на външен наблюдател и жител на континента.

След прожекцията на филма главният герой Миклош Немет, който е премиер на Унгария от 24 ноември 1988 до 23 май 1990 г., излиза на сцената за дискусия по повод историческите събития, описани във филма.

В дебатите се очаква да се включат още бившият датски премиер Пол Нируп Расмусен и ректорът на Копенхагенския университет Лука Фрийс, ексминистър на климата и енергетиката, за да обсъдят състоянието на Европа днес, 25 години след падането на Стената.