Картели от Русия и Италия са уговаряли мачовете

Огромен скандал с уредени мачове разтърси тенис средите, след като стана ясно, че 16 играчи от Топ 50 на световната ранглиста са заподозрени в нагласяване на резултати от мачове през последното десетилетие. 

Секретни архивни документи показват доказателства за корупция по високите нива в световния тенис, разкриват Би Би Си и "Бъзфийд".

Основните съмнения са, че заподозрените са губили нарочно срещите си. Според Би Би Си обаче тези играчи, сред които има и победители в турнири от Големия шлем, са получили разрешение да продължат да се състезават.

Първите подозрения за уредени победи и загуби се появили след мач между Николай Давиденко и Мартин Васало Аргуело

Разследването на Асоциацията на професионалните тенисисти (Ей Ти Пи) започнало през 2007 г. Според данните от него картели за залагания в Русия, Северна Италия и Сицилия са завъртели стотици хиляди долари за мачове, които може да са били уговорени. Сред тях има три срещи от турнира Уимбълдън, добавя Би Би Си.

Виж още: Топ 10 на най-корумпираните американски щати​

През 2009 г. ATП въведе антикорупционни правила, но те не позволяват разследването на случаи от предишни периоди.

Разкритията идват точно преди началото на откритото първенство на Австралия, което започва днес в Мелбърн.

Според британските медии в турнира участват осем от заподозрените, но ненаказани тенисисти. "Бъзфийд" твърди, че представители на картели са посетили хотелските стаи на играчите и са им обещали 50 хил. долара и повече награди.

Източник: Би Би Си, "Бъзфийд"