Ако сте си взели болничен, защото не можете да отидете на работа заради болест, ще ви се наложи все пак да отидете до работното си място, за да го занесете на шефа си

От 1 януари вече имате само два дни след издаването на болничния, преди да го предадете на работодателя си. Това става ясно от заповедта на НОИ, съгласно която боледуващите служители следва да представят на работодателя си болничен в двудневен срок от издаването му. 

Заповедта е на основание "чл. 9 ал. 2 от Наредбата за медицинската експертиза, във връзка с влизащи в сила от 1 януари 2016 г. изменения в цялостната система на Националния осигурителен институт по отношение на начина на приемане на болничните листи", пише "България он еър". 

Ако не успеете да предадете в срок болничния, се счита, че сте си взели неплатен отпуск. 

Параграф 22

Така реално ако сте си взели болничен, защото не можете да отидете на работа по здравословни причини, вие все пак трябва да идете на работа, за да представите болничния си. 

Новото разпореждане повдига множество въпроси относно замисъла на системата и това доколко тя би улеснила временно неработоспособните служители. Съгласно провелата се административна реформа, декларациите, попълвани от работодателите, както и съпътстващите ги болнични, ще се предават в НОИ по електронен път. От друга страна лекуващите лекари също ще изпращат онлайн належащите документи към НОИ.

Виж още: Бюрокрацията и бумащината остават и при електронния болничен лист

На практика единственият човек, който трябва да се "разходи", за да подаде своите документи за временна неработоспособност, е болният. 

Ако сте възпрепятствани и не можете да лично да предоставите болничния си лист, чиновници съветват да се обърнете към колега или близък, който да го направи вместо вас, или пък да се възползвате от услугите на куриерска фирма за ваша сметка.

По-различна е ситуацията с хоспитализираните служители, на които по закон им се издава болничен лист в края на престоя в съответното лечебно заведение. В този случай документът следва да бъде предаден най-късно до два дни след изписването от болница, като предварително работодателят е уведомен за причината за отсъствието. 

Сурови наказания за нарушителите

Новата заповед предвижда сурови наказания за неспазилите наредбата, а именно - ако служителят допусне повторно нарушение на задължението за предаване на болничния, ще му бъдат наложени дисциплинарни наказания, съгласно Кодекса на труда. Същото грози и преките ръководители, които носят дисциплинарна отговорност и се задължават да следят спазването на заповедта. 

За да не ви се наложи да попълвате молба за неплатен отпуск следващия път, когато се разболеете, е добре да предвидите дали и как може да доставите болничния си лист навреме.
 

Източник: "България он еър"