Легендарният боксьор, който си отиде на 74, беше не само голям спортист, но и голям човек, вдъхновил милиони хора по цял свят

С рекордните 56 победи, 37 от които с нокаут, и едва пет загуби на професионалния ринг, олимпийско злато и три световни титли Мохамед Али (Касиус Клей) е не само най-великият боксьор, вдъхновил милиони хора с победите си.

Шампионът почина на 74-годишна възраст в болница, където получил септичен шок. Погребението му, на което е поканен всеки желаещ да присъства, е в петък, 10 юни, в родния му град Луивил, щата Кентъки.

Мохамед Али беше шампионът на народа и последната почит към него ще отразява неговата отдаденост към хората от всички раси, религии и социални кръгове, обясни говорител на семейството.

Би Би Си припомня, че навремето в родината си той е бил смятан и за противоречива фигура - когато в годините на расова сегрегация се присъединява към сепаратистката афроамериканска секта Ислямска нация, която не приема по-умерения подход на водачи като Мартин Лутър Кинг.

В. "Сън" отбелязва, че изглежда достойно дори на последната си снимка - надживял с 20 години прогнозите на лекарите, а други издания цитират негови близки, според които сърцето му продължило да бие половин час след настъпването на смъртта...

В разцвета на спортната си кариера Мохамед Али заема позиция в борбата за равни граждански права на чернокожите в САЩ и понася последствията от отказа си през 1967 г. да служи във Виетнам.

Животът му беше "низ от религиозни и политически убеждения, които нееднократно го накараха да прави труден избор и да живее с последствията от това", коментира след неговата кончина Бил Клинтън, който е сред поканените оратори на траурната церемония заедно с комика Били Кристъл.

През годините го видяхме смел на ринга, вдъхновяващ за младите, състрадателен към хората в нужда, понасяйки със сила и чувство за хумор трудностите на собствените му здравословни проблеми, се казва още в изявлението на експрезидента на САЩ и съпругата му, бившата първа дама Хилари.

А когато веднъж го питат с какво би желал да го запомнят, Мохамед Али казва:

"Като човек, който никога не предаде народа си. Но ако това ви се струва прекалено - просто като добър боксьор. Не бих имал против ако дори премълчите какъв красавец бях."

Ето още 15 вдъхновяващи цитата от тази американска икона - "боксьор, активист и философ":

1. На когото не му достига смелост да поема рискове, няма да постигне нищо в живота.

2. Човек, чиито възгледи за света на 50 са същите, каквито се били и на 20, е пропилял 30 години от живота си.

3. Трябва да се носиш като пеперуда и да жилиш като пчела. Ръцете няма да уцелят това, което не може да се види.

4. Аз съм най-великият. Казах го още преди да бъда наясно, че съм такъв. Реших, че ако го кажа достатъчно често, ще убедя света, че действително сам най-великият.

5. Само човек, който знае какво е да претърпиш поражение, може да бръкне до дъното на душата си и да се завърне с допълнителна доза мощ, нужни да победиш, когато се очертава равенство в мача.

6. Мразех всяка минута от тренировките, но си казах: "Не се отказвай. Страдай сега и изживей остатъка от живота си като шампион."

7. Това е просто професия. Тревата расте, птиците летят, вълните заливат пясъка. Аз пребивам хора на ринга.

8. Който няма въображение, няма крила.

9. Хората не осъзнават с какво разполагат, докато то не си отиде. Като президента Кенеди (нямаше друг като него), "Бийтълс" и моя човек Елвис Пресли. Бях Елвис на боксовия ринг.

10. "Разтресох света, аз съм цар на целия свят. Трябва да ме чуете. Аз съм най-великият! Непобедим съм!" (след победата над Сони Листън, когото надвива едва на 22)

11. Толкова съм бърз, че когато снощи изключих осветлението в хотелската си стая, си бях легнал още преди лампата да беше угаснала. (преди двубоя с Джордж Форман през 1974 г.)

12. "Невъзможно" е просто една силна дума, с която си служат незначителни хора, за които е по-лесно да живеят в света, който им е даден, вместо да търсят в себе си силата да го променят.

13. Трудно е да бъдеш скромен, когато си велик като мен.

14. Защо трябва да ме карат да сложа униформа и да отида на хиляди километри от дома си, за да сипя бомби и куршуми по хора от друга раса във Виетнам, когато към т.нар. "негра" в Луивил се отнасят като с кучета и им отказват основни човешки права? ... Ако трябва, ще вляза в затвора - и без това сме зад решетки вече 400 години.

15. Аз съм Америка. Аз съм онази част, която не искате да признаете. Но свиквайте с мен. Черен, самоуверен, наперен; моето име, не вашето; моята религия, не вашата; моите цели, мои собствени; свиквайте с мен.