Мохамед Али, 2000 г.

Мохамед Али

боксова легенда

Мохамед Али, известен още с истинското си име Касиус Клей, е една от американските икони на ХХ век. Роден е на 17 януари 1942 г. в Луивил, щата Кентъки. Трикратен боксов шампион в тежката категория, той е провъзгласен от някои издания за спортист на столетието.

Уважение не само в спортните среди печели с позицията си против войната във Виетнам и своята хуманитарна дейност - особено през последните десетилетия, когато страда от болестта на Паркинсон. След 100 победи като аматьор, през 1960 г. става професионален боксьор, а малко по-късно приема исляма и оттогава насетне се нарича Мохамед Али.

Религиозните му възгледи го карат да откаже да служи като войник във Виетнам и заявява: "Аз не съм в конфликт с Виетконг. Никой там не ме е наричал "негър"...

Заради това е лишен от правото да се състезава в продължение на четири години, в разцвета на спортната си кариера. Антирасистките му изказвания вдъхновяват борбата за граждански права на чернокожите в САЩ и самия Мартин Лутър Кинг.

Прекратява изявите си на ринга малко преди да навърши 40, а през 1984-та е диагностициран с болестта на Паркинсон. През 2001-ва уговаря Уил Смит да играе ролята му в биографичния филм на Майкъл Ман "Али" - и това превъплъщение печели номинация за "Оскар".

Има четири брака, седем дъщери и двама синове.

Умира на 3 юни 2016 г., ден след като постъпва в болница в щата Аризона с респираторни проблеми.

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност