На игрите в Рио за първи път се състезава цяла делегация, съставена от бежанци - от Сирия, Етиопия, Демократична република Конго и Южен Судан

В дефилето на нациите при откриването на олимпийските игри в Рио де Жанейро за първи път излиза сборен отбор, съставен от бежанци.

10-те състезатели в него, от Сирия, Етиопия, Демократична република Конго и Южен Судан, ще преминат по стадиона под олимпийския флаг с петте преплетени кръга. При награждаването им ще се изпълнява Олимпийският химн.

Видео: Кейти Пери с мотивационна песен за олимпийци

Ето кои са лицата от снимката горе, които участват в олимпийските турнири по джудо, лека атлетика и плуване:

Горе, от ляво на дясно:

- Йоланде Букаса Мабика (джудо), 28 г., родена в Демократична република Конго, живее и тренира в Бразилия. Състезава се в категория до 70 кг.

Районът на Букаву е най-зле засегнат от гражданската война през 1998-2003. Като професионален джудист Йоланда представя Конго на международни състезания, но условията за тренировки са тежки и заедно с приятеля си Пополе решават да поискат убежище в Бразилия по време на световното първенство в Рио през 2013 г., където остава да тренира до днес.

- Анджалин Надаи Лохалит (лека атлетика), 21 г., родена в Южен Судан, живее и тренира в Кения. Състезава се на 1500 м гладко бягане.

Фондацията на Тегла Лоруп, трикратна световна шампионка на полумаратон и световна рекордьорка на 20, 25 и 30 км, я избира в отбора си през 2015 г., когато организира надпревара на 10 км в бежанския лагер Какума. Тя пристига там с леля си още през 2002-ра и взима често участие в състезания, където показва обещаващи резултати.

- Йиеч Пур Биел (лека атлетика), 21 г., роден в Южен Судан, живее и тренира в Кения. Състезава се на 800 м гладко бягане.

Пур пристига в Какума през 2005 г. от Насир, където той и негови роднини търсят спасение от военния конфликт. Родителите му остават, а той така и не се връща. През 2015 г. е взет да тренира в Найроби, след като показва обещаващи резултати на пробните състезания, организирани от фондация "Тегла Лоруп".

- Джеймс Нянг Чиенгджиек (лека атлетика), 28 г., роден в Южен Судан, живее и тренира в Кения. Състезава се на 400 м гладко бягане.

Джеймс е от Бентиу, а баща му е бил военен, който загива във войната през 1999 г. Като дете се грижи за добитъка, но с избухването на войната напуска страната, за да не бъде мобилизиран. В Кения пристига през 2002-ра и е настанен в бежанския лагер Какума, където е подкрепян от световния комисариат по бежанците към ООН. Там тръгва на училище и започва да тича. Забелязан е от фондацията на Тегла Лоруп през 2013 г. и оттогава тренира при нея.

- Йонас Кинде (лека атлетика), 26 г., роден в Етиопия, живее и тренира в Люксембург. Състезава се в маратонските дисциплини.

Под международна закрила в Люксембург се намира от октомври 2013 и е участвал в много стартове, а за Рио се класира на маратона във Франкфурт през октомври 2015. Тренира в националната школа за физическо възпитание и спорт.

Долу, от ляво на дясно:

- Рами Анис (плуване), 20 г., от Сирия, живее и тренира в Белгия. Състезава се на 100 м бътерфлай.

Когато започва войната, Рами е на 20 и подлежи на военна служба. Заради това през 2011 г. той с цялото си семейство заминава при своя брат в Истанбул, а през октомври 2015 отиват в Белгия, където имат роднини. През февруари възобновява тренировките си в Кралския плувен клуб в Гент.

- Юсра Мардини (плуване), 18 г., родена в Сирия, живее и тренира в Германия. Състезава се на 100 м свободен стил.

Заедно със сестра си напуска Дамаск в началото на август 2015 и месец по-късно вече е в Берлин. Оттогава тренира в тамошен клуб.

- Пополу Мисенга (джудо), 24 г., роден в Демократична република Конго, живее и тренира в Бразилия. Състезава се в категория до 90 кг.

Мисенга открива джудото, докато живее в център за деца бежанци в Кишаса (ДРК). Районът на Букаво е най-зле засегнат от гражданската война през 1998-2003 г. След световното първенство в Рио де Жанейро през 2013 г. заедно с Йоланде решават да потърсят политическо убежище в Бразилия.

- Пауло Амотун Локоро (лека атлетика), 24 г., роден в Южен Судан, живее и тренира в Кения. Състезава се на 1500 м гладко бягане.

Преди да пристигне в Кения през 2006 г., бил пастир и се грижел за семейния добитък. Заради войната заминава за бежанския лагер Какума, където от 2004-та насам вече живее и майка му. Именно там тръгва за първи път на училище и започва да спортува. През 2015 г. фондация организира покриване на лекоатлетически нормативи в лагера, той се представя добре и оттогава тренира в столицата Найроби.

- Роуз Натике Локониен (лека атлетика), 23 г., родена в Южен Судан, живее и тренира в Кения. Състезава се на 800 м гладко бягане.

Семейството й пристига в бежанския лагер Какума през 2002-ра, а през 2008 г. родителите й се връщат в Южен Судан, но децата им остават. Още в училище взима участие в лекоатлетически стартове, а през 2015 г. пробягва 10-километрова дистанция в състезание, организирано от фондацията на Тегла Лоруп, която я "изтегля" да тренира в Найроби.

Източник: МОК