If Love Was a Crime, или #ILWAC, вече влезе в плейлистите с най-танцувалните парчета от песенния конкурс, а ние припомняме още такива примери от Гърция, Турция, Холандия, Великобритания, ФРГ, Азербайджан, Франция и Украйна

Песента, с която Поли Генова се класира четвърта на Евровизия 2016, ще е сред хитовете на годината, прогнозират чужди издания. Освен в дискотеките, If Love Was a Crime вече е влязла и в онлайн плейлистите с танцувални парчета от цялата над 60-годишна история на Евровизия.

Подобни конкурси в Европа е имало и има много: италианският Сан Ремо, младежкият "Нова вълна" в Юрмала, Латвия, "Златният Орфей" в Слънчев бряг, полският песенен фестивал в Сопот, международният "Откритие" във Варна, който тази седмица има 25-о, юбилейно издание. (Честито!)

На такива музикални форуми обикновено най-добре се котират т.нар. "фестивални песни", макар че тъкмо Евровизия през последните години разбърка картите заради зрителското гласуване, което често класира по първите места нестандартни стилове и изпълнители.

До успех в класирането често стигат не само "мощни балади", но и по-динамични парчета - които дори да не се доберат до по-предно класиране, продължават да звучат в радиоефира и по клубовете.

Подбрахме 10 денс хита от архивите на Евровизия, които могат да ви разкършат и са подходящи за танцуване, а не само за неделната ви аеробика:

Евровизия 1975 - Ding-A-Dong на Teach In (Холандия), 1-во място

Година след победата на АББА с Waterloo, която си остава хит номер 1 в историята на Евровизия, следващите победители продължават в същото темпо.

Евровизия 1976 - Save Your Kisses For Me на Brotherhood Of Man (Великобритания), 1-во място

Един от най-продаваните сингли в историята на песенния конкурс, това е песничка със хореография а ла Поли Генова и неочакван край, която можете и да пуснете и на децата си.

Евровизия 1979 - Dschinghis Khan на "Чингис хан" (ФРГ), 4-то място

"1944" не е първата песен за исторически събития - подобно на "Бони Ем", които възпяха Григорий Распутин, западногерманците "Чингис хан" посвещават на своя патрон дебютното си парче, в диско стил.

Евровизия 2003 - Everyway That I Can на Сертаб Еренер (Турция), 1-во място

Кючекът си пробива път към сцената на Евровизия, прикрит под етикета "етно" / "уърлд мюзик"...

Евровизия 2005 - My Number One на Елена Папаризу (Гърция), 1-во място

Половинката от дует "Антик", записвала и със Слави Трифонов, дори играе хоро на сцената.

Евровизия 2007 - Dancing Lasha Tumbai на Верка Сердючка (Украйна), 2-ро място

Андрий Данилко и травеститското му алтер-его се появиха и на тазгодишния конкурс - Верка Сердючка се включи от Киев, за да оповести резултатите от гласуването на украинското жури. Иначе заглавието на песента не е монголският израз за "бита сметана", а нонсенс, който звучи като Russia Goodbye...

Евровизия 2007 - Yassou Maria на Сарбел (Гърция), 7-о място

Гръцкият поп продължава да се представя с променлив успех в песенния конкурс, но тази песен заслужава да влезе и в музикалната ни селекция с песни за Мария.

Евровизия 2009 - Always на Айсел и Араш (Азербайджан), 3-то място

Шведският хитмейкър, роден в иранската столица Техеран, има и азерски корени, затова удря рамо на родината на своите прадеди.

Евровизия 2010 - Alllez Olla Olé на Джеси Матадор (Франция), 12-о място

Парчето е напълно в духа на предстоящия тогава футболен мондиал в Южна Африка, а представянето му в конкурса, което оставя пеенето на беквокалистите, ни напомня, че изпълнителят е започнал кариерата си като танцьор.

Евровизия 2016 - J'ai cherché на Амир (Франция), 6-о място

Тазгодишният френски представител от арабски произход е дентален хирург по професия, а това е първият му сингъл, който го нареди сред фаворитите и в челната шестица на конкурса. Той симпатизираше на нашето парче и дори го е пял заедно с нашата Поли на концерт от рекламната обиколка на участниците.