Сценарият на Валери Петров става основа за "Падането" (2006) на Тарсем Сингх, чийто "Без/Смъртен" мина наскоро по кината

"Главата горе, Командоре" е стар, нереализиран сценарий на Валери Петров, който през 1981-ва е превърнат във филма "Йо-хо-хо" под режисурата на Зако Хеския. Вместо звездите от "Рицар без броня" (1966) Олег Ковачев и Апостол Карамитев, в главните роли влизат малкия Виктор Чучков и Кирил Варийски, който също умира млад, ненавършил 42.

Първоначалният проект бил за научнофантастичен филм, осуетен поради идеологически спънки, разказа кинодраматургът преди време във в. "24 часа":

"Местата за снимане бяха почти подготвени и навремето аз много се ядосвах на случилото се, но по-късно си казах: "Всяко зло за добро!" - защото сценарият беше престанал да ми харесва. Години по-късно за новия филм - основан вече не върху приключения в Космоса, а върху

романтиката на пиратските авантюри -

изцяло преработих фабулата на сценария. Още повече че, за щастие, малкият Виктор Чучков се оказа в главната роля много по-интересен от традиционния палавник, замислен от мен. Струва ми се, че сборът от дарбите на режисьор, актьори, оператор, художник и композитор осъществи успешно мислите и чувствата, вложени в литературната основа на този - привидно само - детски филм..."

Фотогалерия: Филмите на Валери Петров

15 години по-късно, в "Падането" / The Fall на Тарсем Сингх действието е пренесено в Лос Анджелис от 1915 г., а каскадьорът, прикован към болничното легло, се играе от Лий Пейс ("Хобит-2: Пущинакът на Смог", сериала "Спри и се запали"). Момченцето пък става момиченце, тъй като режисьорът открива

малката румънка Катинка Унтару

В сравнение с българския оригинал филмът обаче получава ограничителен рейтинг R, което го прави неподходящ за деца. В рецензията си в. "Култура" го определя като "трагичен, неистов и смайващ", а през 2009 г. той е показан у нас в рамките на Киномания.

За индийския режисьор "Падането" е втори пълнометражен филм след "Клетката" (2000) с Дженифър Лопес. Той гледал "Йо-хо-хо" на кинофестивал още като студент и още тогава замислил негов римейк. Снима го в промеждутъците между другите си ангажименти в продължение на четири години.

Работата в рекламния бизнес, от който печели добри пари, му позволява да вложи собствени средства в проекта и същевременно да използва невероятните локации, където ходи да снима поръчкови клипове за световни марки. Негов съавтор като сценарист е друг режисьор - Дан Гилрой ("Лешояда").

Снимките текат в 28 различни държави -

от екзотични места в Индия, Индонезия, Аржентина до Рим, Париж и Прага, а самата болница е клиника за психичноболни в ЮАР. Дейвид Финчър, който дава подкрепата си на филма заедно със Спайк Джоунз, коментира, че така би изглеждал "Магьосникът от Оз", ако беше екранизиран от Андрей Тарковски.

Сингх е име в рекламния бранш, където дебютира със спот за Levi's, който печели голямата награда в Кан. Той обаче е заснел и множество музикални клипове, сред които се откроява Losing My Religion на "Ар И Ем", получил шест видеонагради от MTV и обявен за номер 1 на 1991 г.

След "Падането", който трудно намира разпространител и изкарва едва 3,8 млн. долара касови приходи, 54-годишният днес Тарсем се пробва с друга детска приказка - "Снежанка" от Братя Грим. Нея претворява с боливудски блясък в "Огледалце, огледалце", с Джулия Робъртс в ролята на Злата мащеха.

Във филмографията му е още "Война на боговете" (2011) с персонажи от древногръцката митология, а това лято по кината излезе и неговият "Без/Смъртен", определян като психологически трилър с фантастичен сюжет. 

Милиардерът индустриалец Деймиън Хейл (носителят на "Оскар" Бен Кингсли), който е неизлечимо болен от рак, се подлага на радикална медицинска процедура, която прехвърля съзнанието му в тялото на здрав млад мъж (Райън Рейнолдс). Това впоследствие поражда опасни етични въпроси относно начина, по който е намерен "донорът", и неговата собствена самоличност ...