Джулия Робъртс в "Огледалце, огледалце..." или Чарлийз Терон в "Снежанка и ловецът"?

Понякога се случва едновременно на екран да излязат филми със сродни сюжети - или направо две версии на една и съща история. През 2012-а така става с екранизации на приказката за Снежанка и седемте джуджета, разказана преди столетия от Братя Грим.

В средата на март по кината излиза "Огледалце, огледалце..." на Тарсем Сингх, с подзаглавие "Неизвестните приключения на Снежанка" (Mirror Mirror: The Untold Adventures of Snow White). От трейлъра личи, че индийският режисьор е вкарал дори елементи от боливудските филми.

Джулия Робъртс е злата мащеха,

която убива царя (Шон Бийн) и узурпира престола, а дъщерята на Фил Колинс - Лили Колинс, играе Снежанка. Има, разбира се, и седем джуджета, и принц (Арми Хамър, който игра близнаците Уинкълвос в "Социалната мрежа"), а Нейтън Лейн е покорният слуга на царицата.

В киното запазена марка на режисьора са пищните визуални зрелища ("Клетката", "Войната на боговете"). Сингх обаче е високо ценен и в рекламния жанр, както и при музикалните клипове - негово например е най-доброто видео за 1991-ва според MTV - Losing My Religion на "Ар И Ем".

Малко по-късно през годината, в началото на юни, ще гледаме друга Снежанка, далеч по-популярно лице: звездата от сагата "Здрач" Кристен Стюарт. Нейната героиня също влиза в битка със злата мащеха и

вещица, която се играе от Чарлийз Терон,

носителка на "Оскар" като Джулия Робъртс, а и с десетина години по-млада от нея.

Тук важна роля има ловецът, натоварен със задачата да убие принцесата - който вместо това става неин ментор и я обучава да се бие. В ролята му е Крис Хемсуърт ("Тор: Богът на гръмотевиците"), а оттам и заглавието на филма - "Снежанка и ловецът" (Snow White and the Huntsman).

Принцът се играе от англичанина Сам Клафлин, известен от четвъртия "Карибски пирати", както и от високобюджетната тв екранизация по Кен Фолет "Стълбовете на земята" (The Pillars Of the Earth - трейлър).

Режисьор е Рупърт Сандерс (RupertSanders.com), за когото това е дебют в киното. Той също има опит в рекламните клипове и късометражните филми. Допълнителна тежест на проекта с бюджет над 100 млн. долара придава продуцентът на "Алиса в Страната на чудесата".