Дженифър Анистън, Мат Льоблан, Кортни Кокс, Дейвид Шуимър и Лиса Кудроу се появиха отново заедно на екран, но в отсъствието на Матю Пери дългоочакваното им събиране разочарова... (видео)

"Приятели" е един от най-популярните ситкоми от 90-те и началото на XXI век, чиито 10 сезона се излъчват по телевизиите и до днес. Отдавна се говори за създаването на игрален филм, по подобие на "Сексът и градът" и "Досиетата Х", но засега такъв проект изглежда химера.

Виж още: 25 любопитни и неизвестни факта за сериала "Приятели"

Неотдавна феновете на сериала бяха зарадвани с новината, че любимите им актьори се събират отново на екран, но дълоочакваният reunion не беше нов епизод и в крайна сметка не успя да съперничи дори на хумористичен скеч...

Тази неделя Дженифър Анистън, Мат Льоблан, Кортни Кокс, Дейвид Шуимър и Лиса Кудроу се появиха в двучасово тв предаване по Ен Би Си, посветено на тв режисьора и продуцента Джеймс Бъроуз.

Сред тях липсваше колегата им Матю Пери, който бе в Лондон за премиерата на своята пиеса The End of Longing, и се включи задочно на запис. След това мнозина изразиха разочарованието си - не само от неговото отсъствие, а и поради факта, че са гледали не епизод 237 с любимите си герои, а самите актьори във вечерно облекло...

Припомнете си ги и в началото, през 1995-а в клипа на "Рембрандс" към песента, която стана начална музикална тема на сериала - I'll be there for you.

А къде са те сега?

Матю Пери (Чандлър), вече на 46, признава, че има зад гърба си три десетилетия под влиянието на алкохола и викодина, поради което няма спомени поне за три от 10-те сезона на "Приятели".

След финала му той се пробва да стане звезда в краткотрайни сериали като "Смело напред" (Go On), където играе спортен коментатор. През 2003-2004 г. получава две номинации за "Еми" като гост-актьор в драматичния "Западното крило". Снимал се и в няколко епизода от "Добрата съпруга".

Най-новият му проект, освен постановката на лондонския Уест Енд, също е свързан с театъра - ситкомът The Odd Couple, осъвременена версия на пиесата от Нийл Саймън "Странната двойка". Вторият сезон тръгва през април по Си Би Ес.

Дженифър Анистън, която по-рано този месец навърши 47, единствена достигна статута на суперзвезда, до голяма степен и поради брака си с Брад Пит и постоянното присъствие в новините след развода им. Миналата година тя се омъжи за новия си избраник Джъстин Теру.

Изявите й са предимно на големия екран и основно в комедии, а най-новата се нарича "Денят на мама" (Mother's Day) - макар тя самата още да няма деца.

Партнират й Джулия Робъртс, Кейт Хъдсън и Джейсън Съдейкис, премиерата е в края на април, а режисьор е Гари Маршъл ("Хубава жена").

Дейвид Шуимър (Рос) наесен навършва 50, а най-емблематичната му изява след края на "Приятели" е като гласа на жирафа Мелман от хитовата анимационна трилогия "Мадагаскар".

През последните години се занимава с режисура, има изяви и в театъра, но най-актуалните му роли отново са в телевизията. В кримисериала Feed The Beast, от началото на юни по Ей Ем Си, той играе собственик на ресторант в съдружие с Джим Стърджис.

По-рано тази година го видяхме и като бащата на Ким Кардашиян в минисериала "Американска криминална история: Народът срещу О. Джей Симпсън", където половинката му Крис Дженър се играе от Селма Блеър.

Кортни Кокс (51) беше омъжена за колегата си Дейвид Аркет, но след развода махна фамилията му от името си. След края на ситкома тя е фаворитка да играе Сюзан Майерс в сериала "Отчаяни съпруги", но заради бременността й ролята отива при друга актриса, Тери Хачър.

Екранната Моника обаче се установява в нов, не по-малко успешен сериал - "Агнешко" / Cougar Town, който приключи миналата пролет след цели шест сезона и й донесе първата номинация за "Златен глобус".

Напоследък тя също се снима във филм със заглавие "Денят на майката" (Mothers Day), но с драматичен сюжет и с участието на актриси като Сюзан Сарандън, Мира Сорвино, Кристина Ричи, Шарън Стоун, Роузлин Санчес, Селма Блеър.

Всички обаче се интересуват най-вече от страхотната форма, която демонстрира по бански на 50 и отгоре - 30 години след като се е снимала в клипа на Брус Спрингстийн Dancing in the Dark!

Мат Льоблан (48) единствен пък успя да пренесе героя си от "Приятели" в нов сериал - "Джоуи", от който обаче бяха заснети едва два сезона. По-голям успех има в друга комедийна поредица, Episodes / "Епизоди", където отново играе актьор, но самия себе си.

Най-новата му роля обаче е на тв водещ в популярното британско предаване "Топ гиър", което се завръща в ефир през май.

Той е първият американец в новия екип на шоуто по Би Би Си, който нарасна до седморка, след като към титуляра Крис Евънс и тайнствения Стиг се присъединиха още автомобилната състезателка Сабин Шмиц, YouTube звездата Крис Харис, легендарният пилот от "Формула 1" Еди Джордън и журналистът Рори Рийд.

Лиса Кудроу (Фийби), която на 52 е най-възрастната от шестимата актьори, също продължи да се изявява предимно в комедийни проекти.

В поредицата си Web Therapy, приключила преди година след четири сезона, тя игра психоаналитик, който лекува по интернет, а сред пациентите й бяха и останалите от "Приятели".

Междувременно обаче тя възроди друг свой авторски сериал - "Завръщането" / The Comeback, създаден в сътрудничество със създателя на "Сексът и градът" Майкъл Патрик Кинг. Един сезон беше излъчен през 2005 г., а втори - близо десетилетие по-късно.

Ролята й там е до голяма степен автобиографична - на невротична актриса от ситком, която се стреми да се завърне под светлината на прожекторите чрез риалити телевизията и получава нов шанс...