Разградчани постигнаха исторически успех за български отбор в Шампионската лига - първа победа и три точки след 1:0 срещу "Базел" на Националния стадион "Васил Левски"

Голът за "Лудогорец" дойде след края на 90-те минути, в триминутното продължение, когато зрителите, сред които и 30-те хиляди на стадиона, вече бяха склонни да се примирят с нулевото равенство и една-единствена точка след първите два загубени мача.

Победата беше изключително закономерна, след като цялото второ полувреме се игра пред вратата на швейцарците, а в герой за разградския тим се превърна левият бек Йордан Минев, който с удар от 25 метра матира отбраната на гостите и реши мача в полза на шампионите на България, обобщава Би Ти Ви.

Така "орлите" записаха първи три точки в своята група от Шампионската лига и се изкачиха на второ място след "Реал" (Мадрид). По същото време шампионите на Европа надиграха "Ливърпул" с класическото 3:0 при гостуването си на "Анфийлд", с два гола на Карим Бензема, последвали попадението на Кристиано Роналдо.

Виж още: Официално: Дузпите на "Реал" срещу "Лудогорец" са нереални

"Базел" играха с човек по-малко почти през почти целия мач, след като в 18-ата минута Серей Дие получи директен червен картон за грубо нарушение срещу Козмин Моци. "Лудогорец" изигра силно първо полувреме, но не можа да се възползва от численото си превъзходство на терена.

Още в първата минута "Лудогорец" показаха, че тръгват за победа. Тимът изпълни два корнера в самото начало на мача; последваха равностойни минути, като Бреел Емболо от гостите се опита да застраши Владислав Стоянов на два пъти, но безуспешно.

Марселиньо отправи опасен удар, който беше спасен от вратаря на гостите, а малко по-късно отново бразилецът пропусна най-чистото положение за първата част, което дойде след центриране от фал на Фабио Ешпиньо.

След изгонването на Дие в 24-тата минута германският рефер Дениз Айтекин показа първи жълт картон - за бъдещия голмайстор Йордан Минев. Защитникът на "Лудогорец" повали Бреел Емболо на границата на наказателното поле и с натрупването на жълти картони от предишните два мача пропуска ответното гостуване в Базел на 4 ноември.

Виж още: "Базел" с горчива загуба преди мача с "Лудогорец"

Блестяща намеса на вратаря на "орлите" Владислав Стоянов спаси "Лудогорец" от гол в 28-ата минута. Дерлис Гонсалес стреля от границата на наказателното поле, но стражът демонстрира бърз рефлекс и изби с една ръка.

Три минути по-късно разградският тим претендираше за дузпа. Жуниор Кайсара центрира отдясно, топката рикошира в тялото на бранител на гостите, след което срещна ръката на друг играч на "Базел". Арбитърът обаче остана безмълвен.

До края на полувремето "Лудогорец" имаше своите шансове, но твърде индивидуалната игра на Марселиньо провали тима в завършващата фаза.

След спокойно начало на втората част българският шампион започна масиран натиск, който продължи до края на мача. Опасни центрирания на Кайсара и Александров не сътвориха опасности, но опит за центриране на Дани Абало за малко не доведе до гол, тъй като топката придоби странна траектория и за малко не прехвърли вратаря на "Базел".

Натискът на "орлите" се засили, Ешпиньо пробва на два пъти късмета си с удари отдалеч, но те не доведоха до гол. Два шанса се откриха и пред Дани Абало, но той не бе точен и двата пъти.

Юнес Хамза, който се появи през втората част, имаше златна възможност за отбелязване на гол, но не показа достатъчна концентрация и стреля в аут. После отново Хамза имаше шанс да отбележи, след като засече центриране на Ешпиньо от фаул, но ударът му беше прекалено слаб.

Появилият се като резерва Върджил Мисиджан подобри значително нивото на атаките на "Лудогорец", а след един негов пробив отляво третата резерва - Вандерсон, остана сам пред вратата, но стреля изключително слабо и пропусна.

Логичното се случи в 91-вата минута, когато Йордан Минев проби отляво, не намери с кого да комбинира и реши да стреля, като успя да заблуди цялата защита на "Базел", вкл. и вратаря Томаш Вацлик...

Виж още: Домусчиев: Искам второто място в групата в ШЛ

Досега българският шампион имаше две загуби - като гост на "Ливърпул" и срещу "Реал" (Мадрид) у дома, докато "Базел" постигна победа срещу "Ливърпул" в предишния си мач и до момента бе на второ място в класирането. В София швейцарският тим излезе без капитана си Марко Щрелер, който е контузен.

В състава на разградчани нямаше особени изненади. Очаквано Георги Терзиев излезе като титуляр за сметка на Александър Александров.

Христо Златински бе извън състава за този мач, след като претърпя автомобилна катастрофа през уикенда. Джипът, в който футболистът пътуваше с бременната си съпруга и 4-годишната им дъщеря, бе ударен от друг автомобил по пътя Русе-Разград, но за щастие им се размина само с леки наранявания.