БНБ праща одиторските доклади на прокурор

Общо 4,2 млрд. лв. от капитала на Корпоративна търговска банка (КТБ) липсва. Това става ясно от одиторските доклади за състоянието на банката, съобщи БНБ. 

Към 30 септември 2014 г. общата сума на всички активи на банката е в размер на 6,66 млрд. лева. Заключението на одиторските фирми е за необходимост от обезценки на активи на банката в общ размер на 4,22 млрд. лева, се казва в съобщението на БНБ.

Oздравяване на банката

От централната банка обаче допускат вариант за оздравяване на банката, ако Народното събрание приеме бързи промени в Закона за кредитните институции.

С цел вземането на информирано решение и подпомагане работата на народните представители по казуса КТБ, БНБ ще внесе на 27 октомври, първия работен ден на 43-ото НС, обобщена информация за събитията и всички взети решения на БНБ по отношение на групата КТБ от 20 юни 2014 г. (деня на поставяне под специален надзор на КТБ) до настоящия момент.

Фалшива информация

От прессъобщението става ясно, че БНБ е приемала за истинни докладите на КТБ, в които е имало много фалшива информация.

Ръководството на КТБ не се е придържало към разумни и консервативни банкови практики, смятат одиторите. След поставянето на банката под специален надзор се установяват множество пропуски, допускани преди поставянето й в този статут.

Липсва контрол

В процеса на отпускане на кредити липсва задълбочено проучване на кредитоискателите, отсъстват пълни анализи на бизнес планове и разчети относно проектите, обосноваващи финансирането, са установили одиторите.

Липсва контрол при учредяването и текущото наблюдение на договаряните обезпечения. Извършеният анализ показва, че значителна част от обезпеченията са с пропуски при тяхното учредяване или са несъществуващи, което ги прави нереализируеми. 

Коефициентът на покритие на кредитния портфейл на банката с валидни обезпечения е около 13%, съобщава БНБ.

Липсва текущо наблюдение и контрол върху дейността на кредитополучателите и целевото използване на средствата от отпуснатите кредити. Допускани са множество предоговаряния на кредити, без да са налице необходимите обосновки за това, се казва още в съобщението.
Документацията в кредитните досиета не е поддържана в състояние, което да позволява на банката да управлява своите вземания с цел получаване на икономическите ползи, свързани с тях.

Порочни бизнес практики

В дейността на банката се наблюдават необичайни за банковата система порочни бизнес практики, които са извършвани чрез сложни операции, целящи прикриване на същността на сделки и транзакции. Един от примерите за това е специфичният начин на кредитиране, опосредствано от "дружества със специална цел", холдинги и други подобни, с цел финансиране на придобиването на активи, не отговаря на стандартните и надеждни банкови практики.

Представяните от ръководството на банката преди нейното поставяне под специален надзор финансови и надзорни отчети пред управление "Банков надзор" на БНБ са били недостоверни и подвеждащи, обяви централната банка.

На прокурор

Поради гореизброените причини БНБ изпраща докладите на одиторите на вниманието на Софийска градска прокуратура.

Управителният съвет на БНБ е възложил на квесторите да осчетоводят оценките си и до 31 октомври 2014 г. да представят в БНБ съответните надзорни отчети, които са необходими за вземане на решенията, предвидени в Закона за кредитните институции.

Други решения, сред които преструктуриране и/или оздравяване на КТБ, са възможни, ако Народното събрание в рамките на законодателните си правомощия намери за уместно и своевременно приеме изменения и допълнения на действащото законодателство, включително и по отношение на ресурсното обезпечаване, смятат от БНБ.

Виж още: Квесторите на БНБ източили банка "Виктория"