Миналата есен в британската столица се пребориха с едно такова чудовище - буца от втвърдена мазнина, мокри кърпички, памперси, олио и кондоми с тегло 130 тона и дължина 250 метра, а сега част от него е изложена в Музея на Лондон

Музеят на Лондон се радва на най-новия си уникален експонат - парче от мазния айсберг (fatberg), открит в канализацията на британската столица през септември.

Миризливата буца, наречена "чудовището от Уайтчапъл", беше с рекордни размери - тегло 130 тона и 250 м дължина.

Съставът й включваше основно втвърдена мас и олио плюс мокри кърпички, пелени, бельо, презервативи и други отпадъци, изхвърляни в мивките и тоалетни.

Старата инфраструктура е допринесла за формирането му чрез химична реакция, т.нар. "сапунификация", която напомня производството на домашен сапун, обясняват музейните работници и сравняват образуванието с портрета на Дориан Грей от едноименната творба на Оскар Уайлд - "скрито е и се влошава все повече, докато в него се натрупват греховете на града".

Парчето, изсушено в продължение на три месеца и обезопасено, за да не разпространява зарази, може да се види безплатно до 1 юли, а останалата част е преработена в биодизел за градския транспорт. 

Как всъщност се чисти нещо такова - и защо се получава?

Лондонската ВиК фирма Thames Water се пребори с "чудовището от Уайтчапъл" за два месеца, тройно повече време от очакваните три седмици.

Последните парчета са били премахнати ръчно, с лопати и прилагане на сила, обясняват от компанията и напомнят, че влизането на феномена в световните новини само трябва да напомни на домакинствата, че мазнината от готвенето не бива да се излива в канализацията, защото в комбинация със санитарните изделия, които също нямат място във ВиК мрежата, се раждат точно такива чудовища.

;

Отстраняването на подобни образувания от канализационната мрежа с дължина над 100 хил. км струва на фирмата около 1 млн. лири месечно. Всеки час се регистрират по осем случая на запушени тръби заради изхвърлянето на отпадъци в тоалетните и мивките, гласи статистиката в британската столица.

Виж още: Ето защо се напука асфалтът на "Черни връх"

В канализацията трябва да постъпват само тоалетната хартия и резултатите от ходенето по голяма и малка нужда, предупреждават инженерите и описват борбата си с поредния fatberg като сражение срещу гигантски звяр от филмите за Хари Потър - само че под улиците на Лондон.

За сравнение, ето и две снимки - преди и след: