Краставиците са полезни, но на домашния любимец могат да нанесат дългосрочни вреди, предупреждават специалистите

И като говорим за "трендове" - ето една тенденция в смешните домашни видеоклипове, която граничи с вероломство. Става дума за краставиците, които някои стопани поставят зад гърба на котката си, докато се храни. Животното не усеща чуждото присъствие и когато се обърне, отскача ужасено при вида на зеленчука.

Колкото и да ви изкушава заснемането на такова вирусно видео, по-добре недейте. Препоръката е подкрепена и с научни данни - според "Дейли телеграф" реакцията на писаните - независимо дали е бягство, подскок или ответен удар с лапа, - се дължи на изненадата от "непознатия елемент", нахлул тяхна територия.

Същият ефект би се получил и ако експериментирате с който и да е друг зеленчук. Според някои хипотези котката мисли дългата краставица за змия или друг конкурентен хищник и предпочита да се отдалечи на безопасно разстояние, за да прецени противника.

"Нашънъл джеографик", от своя страна, предупреждава, че подобен уплах може да нанесе повече вреди, отколкото ползи. Животното се стресира, а когато това се случи в зоната за хранене, което то смята за безопасна, може да не се успокои с дни, да се нарани или да потроши нещо наоколо.

Фелинолозите препоръчват новите предмети у дома ви да бъдат представяни на четириногите му обитатели бавно и внимателно - като това се отнася дори за играчките, които сте им купили отвън. Котките са особено подозрителни към неща, които се движат бързо, вдигат много шум или имат мигащи светлини.