С премахването на неразумно построени бентове сьомгите и други водни обитатели отново получават достъп до местата, където от векове хвърлят хайвера си

Една от най-наболелите зелени теми в световен мащаб - опазването на реките - е тема на документалния филм DamNation, продуциран от бизнес пионерите в природозащитата "Патагония".

Идеята е да се проследи драстичната промяна в отношението на една нация към язовирите - от гордост към инженерното чудо на мащабните им стени към постепенното осъзнаване, че бъдещето на човека е неразривно свързано с живота и опазването на естествените реки.

Там където падат язовирните стени, реките поемат отново по своя път, давайки възможност на дивите риби да се завърнат към първобитните си места на размножаване след десетилетия забранен достъп.

Лентата разглежда проблемите и ефективните им решения в САЩ, но провокира и сериозна дискусия за състоянието на реките у нас. Българската премиера - на 15 януари от 20 ч. в кино "Люмиер" - събира на едно място Световният фонд за дивата природа - инициатор на кампанията за опазване на реките (WWF.bg/reki), с планинари, каякари, рибари, които заедно полагат усилия да спрат унищожаването на последните естествени реки в страната ни.

DamNation не само показва постиженията във възстановяването на цели екосистеми и местообитанията на речни растителни и животински видове - неговата заслуга е преди всичко в промяната на мисленето и цялостния светоглед на съвременния човек, от подчиняването на природата към осъзнаването ни като част от нея, обясняват организаторите на проявата - магазини "Стената" в партньорство с Gorichka.bg и WWF България.

Втора прожекция е насрочена за 29 януари, отново в кино "Люмиер", а премиерата слага начало на поредица събития по случай 10-годишнината на фестивала "Дни на предизвикателствата" - най-големия български форум за екстремни спортове, екология и туризъм.

А ето как след решение на американския Конгрес бива премахната една от язовирните стени по северозападното тихоокеанско крайбрежие на САЩ, което "освобождава" река Елва и възстановява екосистемата й.