Вдовицата на Хъмфри Богарт го надживя с цели 57 години

Лорън Бакол си отиде от инсулт месец преди да навърши 90, ден след друга голяма кинозвезда, по която скърби Холивуд и целият свят - Робин Уилямс. Репортаж на Си Би Ес по повод кончината на актрисата припомня, че кариерата й на екрана започнала едва на 18 - тогава съпругата на режисьора Хауърд Хокс я забелязва на корица в сп. "Харпърс базар" от март 1943-та.

Ангажирана е да играе в неговия "Да имаш и да нямаш" (1944) редом с Богарт, по-голям от нея с четвърт век. Двамата имат връзка на снимачната площадка; той се развежда и се жени за нея през май 1945.



Боги и Бакол са ранната версия на Бранджелина, а партньорството им на екрана през 40-те продължава с "ноар" класики като "Големият сън" и "Кий Ларго".

Сред най-известните й снимки, включени в този видеонекролог, е и репортажният кадър от февруари 1945 - полегнала върху пианото, на което свири вицепрезидента на САЩ Хари Труман, докато забавляват военнослужещи във Вашингтон.

Бе нюйоркчанка по рождение, но истинското й име е Бети Джоан Перске, а родителите й са имигрантка от Румъния и американец от полски произход, и двамата с еврейски корени. Взема моминската фамилия на майка си, а името Лорън й е дадено от режисьора Хокс, чието семейство я взима под крилото си преди да стане г-жа Богарт.

Първата актриса с профил в IMDB.com (номер 2 след Фред Астер), тя е удостоена е със "Златен глобус" за поддържащата си роля в "Огледало с две лица" (2006), който й носи и единствената номинация за "Оскар". През 2009 г. получава лелеяната статуетка, но за цялостния си принос към киното.