"Това трябва да е мястото!" на Паоло Сорентино, довечера и в събота на София филм фест, ни показва актьора в неузнаваем вид, като застаряващ музикант със силен грим и дълга коса

"Това е мястото! / This Must Be The Place" (2011) е първият англоезичен филм на Сорентино и е създаден в сътрудничество с колегата му сценарист Умберто Контарело. Заглавието е песен на "Токинг хедс" от 1983-та, която на екрана се изпълнява от самия Дейвид Бърн. Главен герой е бившата рокзвезда Шайен (в ролята - Шон Пен), чието индианско име режисьорът избрал по аналогия с групата "Сиукси/Сузи енд дъ баншис".

Независимо, че е на 50, Шайен все още се облича в готик дрехи, но води сравнително скучен семеен живот в Дъблин. Най-близкият му приятел в квартала е Джефри, който върти безброй любовници, има връзка с много по-младо момиче и се надява да му провърви с късмета на брокер.

Животът си тече нормално, докато Шайен не научава, че баща му, когото не е виждал от 30-ина години, е на смъртно легло. Тази новина отвежда музиканта в Ню Йорк, където се изяснява, че бащата е бил погълнат от идеята да търси реванш за униженията, на които е бил подложен по време на престоя си в концлагера Освиенцим. С издирването на нацисткия надзирател се заема синът, колкото и тази роля да му е непривична...

В елегантно разказаната история Паоло Сорентино разисква цял куп важни житейски теми като семейните отношения, идентичността, междуличностните връзки, помирението, войната, отмъщението и любовта през призмата на интригуващия портрет на главния герой, поел на пътешествие, което да го отведе към по-пълно разбиране на собствения му вътрешен свят.

Филмът е удостоен с наградата на екуменическото жури от кинофестивала в Кан през 2011 г., както и с шест от италианските кинонагради "Давид на Донатело", вкл. за сценарий, операторска работа, музика и грим. Това е едно от трите заглавия, с които Сорентино е представен на София филм фест 2014 - заедно с по-ранния му "Последствията на любовта" (2004), в Дома на киното от 21,30 ч. на 21 март, и актуалният "Великата красота", отличен наскоро и с "Оскар". Прожекциите на "Това трябва да е мястото!" са с начален час 20,30 в кино "Одеон" (19 март) и Дома на киното (22 март).

Шон Пен сам поискал да снима със Сорентино, след като гледал филма му Il Divo като председател на журито в Кан 2008. Външността на Шайен - с буйната, хаотична прическа и силния грим - актьорът заимствал от Робърт Смит, впечатлен, че фронтменът на "Кюър" продължава да поддържа този имидж и на по-улегнала възраст.

Вижте оригинала в акустична версия на хита им Friday I'm In Love, записана през 2001-ва. Смит навършва 55 на 21 април.