26 септември е денят на експушача, а френският диджей и тенисистката Виктория Азаренка (Беларус) са лица на еврокампанията, която насърчава отказа от тютюнопушенето

Общоевропейската кампания "Екс пушачите са неудържими" (2011-2013 г.) поставя акцент не върху опасностите от тютюнопушенето, а върху ползите от спирането, като се подчертават вдъхновяващи постижения на бивши пушачи и се предлагат практически съвети за отказване от цигарите чрез сайта Exsmoker.eu.

Кампанията е насочена към пушачите на възраст от 25 до 34 години - група, в която попадат близо 28 млн. души в ЕС. За да спрат цигарите, пушачите могат да разчитат и на практическа помощ благодарение на програмата "интернет консултант" (iCoach).

Самият Боб Синклер споделя колко благотворно му е подействала забраната за тютюнопушене в заведенията, защото по участия се превръщал в пасивен пушач. По случай Деня на експушача той изброява ползите да си непушач: свобода, здраве, самоувереност, пари. Вижте неговото интервю и изпратете в този ден честитка на своите приятели, които са се освободили от вредния навик.