През 1980 г. в Шанхай няма небостъргачи, а днес те са поне 4000, обясняват авторите на този впечатляващ късометражен филм - фотографът Роб Уитуърт и експертът по градска идентичност Дж.Т. Сингх

Шанхай, най-многолюдният град в Китай и света, с над 20 млн. жители, е разположен при делтата на Яндзъ, най-дългата река в Азия, на брега на Източнокитайско море. Важен търговски, финансов и пристанищен център от векове насам, днес той е смятан за витрина на китайската икономика.

В силуета му се открояват телевизионната кула "Перлата на Изтока" / Oriental Pearl Tower, Световният финансов център / Shanghai World Financial Center, издигнал се близо 500 м нагоре, и почти построената Кула на Шанхай / Shanghai Tower, която ще бъде завършена догодина и със своите 632 м ще е втората най-висока сграда в света - след Бурж Халифа в Дубай.

Авторите на This is Shanghai, заснет по способа time-lapse / цайтрафер, са вложили много усилия за намирането на най-подходящите места за снимки и сравняват града с Ню Йорк, който символизира възхода, силата и амбициите на Америка през ХХ век. Същата роля за Азия през XXI век днес играе и Шанхай.