Седмото поредно издание на глобалната инициатива беше в събота, 23 март, от 20,30 до 21,30 ч.

В световен план осветлението бе загасено в 7000 града в повече от 150 държави, а сред емблематичните места, които потънаха в мрак за един час, бяха Айфеловата кула в Париж, Акропола в Атина, Кремъл и Червеният площад в Москва.

Лондон също потъна в мрак, а в небето над моста Тауър Бридж квадрокоптери, заредени със зелена енергия, изобразиха емблемата на "Стар трек" по повод предстоящия нов филм от фантастичната поредица - "Пропадане в мрака". (Фотогалерия: Часът на Земята в снимки).

У нас над 100 градове и общини се присъединиха към акцията, координирана от WWF България. Посланици на инициативата и тази година са актьорът Юлиан Вергов, музикантите Калин Вельов и Михаил Стефанов, финансистът Мартин Заимов.

"Часът на Земята винаги е бил нещо повече от това да угасим светлините за 60 минути. Вече са налице и първите резултати за опазване на природата, които ще ни помогнат за осъществяване на дългосрочната ни цел", казва един от инициаторите Анди Ридли, като изтъква ефекта от онлайн платформата "Аз правя, ти действаш", която дава възможност на хората да изразят своята загриженост за бъдещето и да провокират към реални действия, като отправят символични предизвикателства, задавайки въпроса "Какво би направил ти, за да спасиш планетата?". В официалните клипове на кампанията за 2013-а е използван хитът на Давид Гета с Ъшър Without You.