След песните за Мария се сетихме и за още БГ хитове от близкото и по-далечно минало, които носят женски имена. Сред тях ли е вашето?

Сякаш най-много песни в българската естрада са посветени на Мария. Немалко хитове обаче възпяват и други женски имена.

Виж още: Най-хубавите песни за Мария

Оставяме настрана фолклора, със заглавия като "Полегнала е Тодора" и "Изкарай, Гано, говедата", "Биляна платно белеше", "Лиляно моме" и "Йовано, Йованке".

Видео: "Яна" - още една народна песен от Нина Николина

Старите градски песни ("Целувката на Ана") и попфолка също са извън полезрението ни. Добрата стара естрада - и рокът! - си остават най-благодатният маршрут за нашето ново музикално приключение, посветено на нежния пол.

Споделете го, ако откриете познато име сред изброените - или просто ако ви е било приятно да си припомните тези вечнозелени парчета.

1. "Джули" на Васил Найденов (в оригинал - на Шейкин Стивънс)

"Джулия" на Емил Димитров (посветена, както се твърди, на Джулия Бул)

2. "Северина" на "Диана експрес" - една от най-популярните песни на Митко Щерев

3. "Веселина" на "Щурците" - по текст на Радой Ралин

4. В репертоара на групата има и песен, композирана от Тончо Русев с текст на Димитър Ценов - "Цветелина".

5. "Виолета" на "Щурците" - кавър на Coz I Luv You на "Слейд"

Своя авторска "Виолета", в стилистиката на старите градски песни, има и Тодор Колев в двойния си албум, издаден през 1983-та. Тя е аранжирана от Нелко Коларов, а актьорът я изпълнява и заедно с цигуларя Васко Василев.

6. "Ваничка" на триото "НЛО" (Велко Кънев, Георги Мамалев, Павел Поппандов) от предаването им "Клуб НЛО" всъщност е Ваня от стихотворението на Недялко Йорданов, превърнато в песен от Хайгашот Агасян в средата на 90-те.

7. "Елеонора" на Борислав Грънчаров, също версия на англоезичен хит - Еlenore на "Търтълс", с БГ текст на Надежда Захариева, тук в дует с Орлин Горанов

8-9. "Мина и Лора" на "Сигнал", по стихове на Орлин Орлинов, възпява любимите жени на Яворов, но вероятно не е съвпадение, че дъщерята на фронмена Йордан Караджов също се нарича Лора.

10. "Предчувствие за стих" на Братя Аргирови, в която се пее: "Силвия, Силвия, ти си в моя сън..." - по стихове на покойния Иван Бориславов

11. "Имала Мариана" на Емил Димитров, изпълнявана в по-ново време от детската вокална формация "Бон-бон"

12. "Боряна" на "Тангра" - в по-ранния състав на групата, когато вокалист беше покойният Цветан (Чочо) Владовски

13. "Жулиета" на "Тангра" в по-късния състав на групата, от ню уейв периода със Станислав Сланев - Стенли

14. "Пия за Мария" на Миленита - където всъщност се изрежда цял списък с женски имена и ако не сте чули своето дотук, може би е именно в това веселяшко парче.