Нормите за прием на витамин Д се увеличават три пъти, променят се физиологичните показания за витамин С и количеството вода, което да пием дневно

Да се намали количеството калории, вода и приема на някои видове витамини и минерали - това препоръчва Министерството на здравеопазването в нов нормативен документ, публикуван за обществено обсъждане.

Виж още: Как да поддържаме костите си здрави чрез храната

Физиологичните норми за хранене са документ, който дава базата на хранителната политика във всяка държава, вкл. и в България, каза пред БНР проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), ръководител на работната група:

"Тези норми са база за оценка на храненето на различните групи от населението, за създаването на регламенти, на законодателство за организирано хранене на децата, за реформулиране на храните. Всъщност това е документ, който дава основната насока, ориентация за хранене на групите от населението. Всеки има особености в метаболизма, които определят потребностите от витамини и минерали."

Какво се променя в насоките за здравословно хранене?

Нормите за прием на витамин Д се увеличават три пъти, променят се физиологичните показания за витамин С и количеството вода, което да пием дневно, пояснява БНТ. Новите съвети се основават на последните проучвания за потребностите на организма и коригират физиолологичните норми в храненето, които са определени през 2005 г.

Виж още: Митове за витамините

Всички изисквания за здравословно хранене в детски градини и училищата ще трябва да бъдат съобразени с новите физиологични норми, а за останалите те са ориентировъчни и препоръчителни.

Витамин Д

"Установи се, че той има значителна роля по отношение на имунитета. Той е хормон, който се оказа, че при адекватен прием намалява риска от ракови заболявания", уточнява проф. Петрова.

Организмът сам си синтезира витамин Д, но изложен на слънце. Изглежда за българите това е проблем, защото изследване показва, че нивото му е крайно недостатъчно. Затова нормата в храните се вдига три пъти.

Виж още: Пиенето на витамини причинява рак и сърдечни заболявания

На прага на зимата и да искаме, няма как да подпомогнем естествения синтез на витамин Д. Затова в Америка например масово обогатяват с витамин Д млякото, но тук това все още не е честа практика.

Витамин С

Европейският орган за безопасност на храните установява и значително по-високи потребности от витамин С, като се имат предвид новооткритите му функции - "ролята на този витамин за структурата на костите, за превенция на доста заболявания, ролята му в антиоксидантната защита на организма", изброява проф. Петрова.

95 милиграма е нормата за жени, 110 - за мъжете. Това е горе-долу една червена чушка на ден или два портокала, или три кивита.

Вода

С един литър по-надолу слизат нормите за вода на ден. Оказва се, че досега не сме имали европейско проучване за нуждите от вода, а сме използвали американските препоръки. Техният режим на хранене обаче е различен.

Вече няма нужда да се тревожите толкова, че все не успявам да изпия препоръчителните 3,5-4 литра на ден - с 2,5 ще се справите по-добре.

Виж още: Колко вода трябва да се пие на ден според килограмите

По думите на проф. Петрова експерти от цяла Европа са установили, че потребностите от пиене на вода не са толкова високи, колкото са били определени преди 15 години:

"Проучванията в Европа през последните 10 години показват, че европейското население има по-различен модел на хранене. Ние пием много по-малко газирани напитки от американците, а това определя всъщност и потребностите.

Потребностите в препоръчителните стойности за хранителен прием се определят и от модела на хранене. Ние приемаме много повече течности чрез храните, чрез сосовете, чрез супи и т.н., така че това е основанието да са по-малки препоръките за прием на течности.

Ако човек се движи повече, ще има много по-големи потребности от течности. Ако климатът е много горещ, потребностите също се увеличават."

Въглехидрати

С 10% намалява и делът на препоръчителния прием на въглехидрати в храната.

Когато приемът на въглехидрати е над 65% от енергийната стойност на храната, рискът от затлъстяване, от диабет тип 2, от сърдечносъдови заболявания съответно се увеличава значимо, предупреждава проф. Петрова.

Източник: БНР, БНТ