Пиенето на витамини вреди повече, отколкото помага и увеличава опасността от рак и сърдечни заболявания, информира британският вестник "Мирър", цитиран от "24 часа"

Американски учени анализираха изследвания по темата от 30 години и установиха, че те имат по-скоро обратния ефект във високи дози. Екипът на д-р Тим Байърс, водещ експерт по ракови болести в света, разгледа действието на три популярни добавки - 

таблетки вит. Е, бета-каротин и фолиева киселина

Резултатите показват, че дори фолиевата киселина, препоръчвана на бременните срещу спина бифида, която се пие също срещу сърдечносъдови заболявания и полипи на дебелото черво, в големи дози увеличава броя на опасните полипи. Едно от изследванията установява, че големите дози от нея увеличават риска от рак с 56%.

Две изследвания на действието на добавките бета-каротин показаха, че предозирането й увеличава опасността от рак на белия дроб и сърдечни заболявания с 20%. Друго изследване с 35 000 души в САЩ от 2001 г. до 2014 г. установи, 

че големите дози вит. Е увеличават риска от рак на простатата със 17%

Д-р Байърс от Раковия център на университета на Колорадо е започнал изследването преди 20 години, след като се появили данни, че хората, които ядат повече плодове и зеленчуци, боледуват по-малко от рак. 

Виж още: Как да избираме мултивитамини

Той искал да провери дали добавките с витамини, които вече имат огромен пазар, не намаляват опасността още повече. Резултатите обаче са обезсърчаващи. 

"Установихме, 

че допълнителното пиене на витамини носи повече вреда, отколкото полза

каза той. - Това не означава, че хората трябва да се страхуват да пият витамини и минерали. В правилните дози те могат да са полезни. Добрата храна обаче не може да бъде заместена".

На фолиева киселина са богати зелените зеленчуци, като броколито. Вит. Е, който засилва имунната система, се съдържа в къдравото зеле, бадемите, слънчогледовите семки. Бетакаротин, който е полезен за сърцето и предпазва от рак, има в морковите. 

Много малко хора, пиещи витамини и минерали, осъзнават колко високи са дозите в таблетките. Един грам витамин С например се равнява на количеството в четири литра портокалов сок.

Виж още: Предозиране с витамини

Източник: "24 часа"