Хипервитаминозата е състояние, с което организмът се справя особено трудно.

Експерти от английската държавна Агенция за стандартизация на хранителните продукти твърдят, че благодарение на няколко годишните си усилия са събрали достатъчно доказателства за вредата, която могат да нанесат на организма на витамините, ако се приемат в твърде големи количества, пише Zdrave.bg.

Специалистите са на мнение, че комбинираните витамини и минерали се продават напълно свободно, а същевременно възможността те да се появяват на пазара като хранителни добавки, а не като медикаменти, създава предпоставки за поява на недостатъчно тествани и качествено произведени продукти.

Епидемиологични изследвания показват например, че рискът от счупване на бедрото при жените след менопауза е 2 пъти по-голям при тези, които ежедневно са приемали количества витамин А по-големи от 1500 мкг, отколкото при жените, ограничавали се с 500 мкг от този витамин. Експерти признават, че вреда от предозирането на този витамин има и при бременните жени и особено при деца.

Виж още: Храненето като лечение според Шиам Сингха

Същевременно учените са затруднени да определят безопасната доза - проблемът не е достатъчно добре изследван. Те предупреждават, че в сравнение с повечето други витамини и минерали витамин А много по-лесно може да бъде предозиран.

Витамин Е пък в много големи дози предизвиква главоболие, умора, стомашно-чревни проблеми, раздвояване на образа, отпадналост. В превишени количества той пречи на правилното и пълноценно усвояване от тялото на витамините А, D и Н.

Специалистите подчертават, че пушачите, приемащи големи дози от този витамин по препоръка да вземат антиоксиданти, по-често умират от кръвоизлив в мозъка, а при хората със сърдечни заболявания проблемите зачестяват, въпреки че витамин Е и при тях се препоръчва като профилактика.

Голямото количество мед, съдържащо се в много витаминно-минерални препарати, може да провокира разстройство в храносмилателната система. Препаратите с повече цинк предизвикват болки в стомаха и гадене, особено ако се приемат с малко количество вода.

Виж още: Златните правила на Петър Дънов за здравословно хранене

В големи количества цинкът възпрепятства усвояването на медта и така предизвиква нейния недостиг. Това води до увеличаване на холестерола в организма и съответно до по-честа поява на проблеми със сърцето. Освен това желязото и цинкът често си влияят негативно и по този начин се развива анемия.

Особено внимателни трябва да са и хората с алергии. Не е изключено, някои елементи на витаминните премикси да предизвикат сериозни алергични реакции. Например известно е, че такива последствия възникват при контакта на никела с кожата. Подобни реакции са напълно възможни и при вътрешното приемане на никел.

При мъже-доброволци, които са приемали увеличени дози бор (10 мг дневно), след 4 седмици се е наблюдавало увеличение на женските хормони в кръвта, което въпреки липсата на достатъчно изследвания най-вероятно ще се отрази неблагоприятно на тяхната репродуктивна система.

Изводът на английските експерти е еднозначен: балансираното хранене осигурява организма с витамини и минерали, а допълнителното приемане на витаминни препарати и биодобавки не е безопасно и трябва да се консултира с лекар.

Виж още: Храни, които ни пазят от деменция и Алцхаймер