Хората с индекс на телесната маса 35 и повече е вероятно да изгубят осем години от живота си. Затлъстелите хора с индекс на телесната маса между 25 и 30 съкращават живота си с до три години

Затлъстяването съкращава живота с осем години и води до две десетилетия влошено здраве, предупреждават канадски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

За целите на проучването си изследователите са използвали компютърен модел, който предсказва последствията от наднорменото тегло.

Изчисленията показват, че диабетът и сърдечните заболявания лишават затлъстелите хора от близо 19 години живот в крепко здраве.

Виж още: Затлъстяването е сред топ проблемите за обществото

Индекс на телесната маса

Хората с индекс на телесната маса 35 и повече е вероятно да изгубят осем години от живота си. Затлъстелите хора с индекс на телесната маса между 25 и 30 съкращават живота си с до три години.

Индексът на телесната маса, който измерва теглото спрямо височината, се използва за оценяване дали човекът има наднормено тегло.

Видео: Въздействаща реклама срещу затлъстяването ни кара да се замислим

Здравословният индекс на телесната маса варира между 18,5 и 24,99. Хората с индекс между 25 и 29,9 се определят като "затлъстели", а тези с индекс над 30 се смятат за клинично затлъстели, въпреки че резултатът може да е подвеждащ за спортисти и жени и за бременни жени.

Виж още: 78% от българите са обездвижени

Риск от сърдечни заболявания

"Нашият компютърен модел показва, че затлъстяването се свързва с повишен риск от развитие на сърдечно заболяване, инсулт и диабет. Това намалява значително продължителността на живота и годините на крепко здраве без хронични заболявания спрямо хората с нормално тегло", казва ръководителят на изследването проф. Стивън Гроувър от университета "МакГил" в Монреал, Канада.

Виж още: Затлъстяването по-смъртоносно от пушенето