Тома Белев: Липсата на кадастрални карти за дюните е показателен факт, че има финансов интерес

Властите бавят приемането на кадастралните карти за дюните по морето и крайбрежните езера и не ги включват в официалния регистър, защото те ще разкрият приватизация на защитени територии в нарушение на Закона за управление на Черноморското крайбрежие от 2007 г. Това каза в предаването "Преди всички" на "Хоризонт" на БНР Тома Белев от коалиция "За да остане природа в България".

Изискването да ги има е заложено в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, влязъл в сила през януари 2008 г. Пет години по-късно се видя, че никой не предприема съответните стъпки и през 2013 г. НС задължи МС да предприеме действията, да осигури парите, за да могат да се изработят тези специализирани кадастрални карти, доплъни Балев.. 

Проблемът, че все още нямаме такива кадастрални карти, за нас е показателен, че има много големи финансови интереси. Неслучайно, когато се правеха обсъжданията за бъдещия Национален парк "Черноморско крайбрежие" се видя какъв голям отпор има точно срещу този парк и се видя какво се е случило със собствеността по българското Черноморско крайбрежие.

Когато картите видят бял свят, те ще покажат колко всъщност е нарушен Законът, каза Белев. Голяма част от дюните са реституирани, заменени или приватизирани, сочат разследвания на екозащитниците. Много общини и ведомства са участвали в заменки, допълни Белев. Агенцията по Кадастъра е отговорна за това специализираните карти да станат публични, допълни той.

Законът не задължава, но и не възпрепятства Агенцията да направи документите публични и това е въпрос на добра воля. Коалицията "За да остане природа" настоява Агенцията по география, геодезия и кадастър да покаже публично специализираните кадастрални карти, които вече са изготвени, но все още не са приети. Природозащитниците искат също да бъде разкрито кои имоти в нарушение на закона са станали частна собственост и в полза на кои лица и фирми.

По закон всички дюни, крайбрежни езера, лагуни, лимани и влажни зони представляват публична държавна собственост. Всички те от 1 януари 2008 г. трябваше да бъдат включени в кадастралните карти на черноморските общини съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие от 15 август 2007 г.