Причината не е настъпващата на 20 март пролет, а националният празник на Ирландия, 17 март. Ето няколко любопитни факта за страната, деня на св. Патрик и неговите символи

Наклонената кула в Пиза, операта в Сидни, пирамидите и Сфинксът в Гиза, Ниагарският водопад, виенското колело "Окото на Лондон" и табелата "Добре дошли в Лас Вегас" са сред световните забележителности, които се обагрят в зелено за Деня на св. Патрик - 17 март, когато Ирландия отбелязва националния си празник.

Виж още: Джедайските стълби са в Ирландия

Инициативата Global Greening (#GoGreen4PatricksDay) цели не само да популяризира страната като туристическа дестинация, а и да насърчи ирландците по цял свят да преоткрият корените си.

По данни от 2014 г. само американците от ирландски произход са 33,1 млн., 10,4% от населението (отстъпващи само на сънародниците си с немски корени) и над седем пъти повече, отколкото в самата Ирландия. Най-много са в щатите Масачузетс и Ню Хемпшир, където числеността им надхвърля 20%.

Мнозина заминават зад Океана в периода на Големия глад, през 1845-50 г., когато реколтата от картофи е унищожена от болест. Много хора напускат страната, за да започнат нов живот в САЩ. Емигрантската тенденция обаче продължава и през XX век, когато Ирландия все още е бедна страна.

Икономическото положение там се подобрява едва през 90-те години, отчасти благодарение на помощта от ЕС, към който Ирландия се присъединява през 1973 г. Голяма част от този растеж е във високотехнологични сектори като компютърната индустрия.

1/3 от жителите, над 4,5 млн. души, живеят в столицата Дъблин. Извън градове като Голуей, Корк, Уотърфорд и Лимерик, повечето хора живеят в малки населени места. 

Нюгрейндж в графство Мийт е сред най-големите забележителности в Древния Изток на Ирландия. Праисторическият паметник е на пет хилядолетия (издигнат 3200 г. пр. н.е.), което го прави по-стар от пирамидите. Всяка година в деня на зимното слънцестоене 21 декември един лъч от изгрева пронизва процеп над входа и осветява гробницата в централната част. Така древните строители почитали своите мъртви... Снимка: Tourism Ireland

Виж още: Мистичната алея от "Игра на тронове"

Миналата година послание и покана за 17 март отправи кинозвездата Лиъм Нийсън, който напомни, че докато светът се обагря в зелено за празника, в Ирландия е зелено всеки ден. Ето още няколко любопитни факта за страната, празника и неговите емблеми:

Св. Патрик е един от светците покровители на Ирландия, който според легендата избавил ирландците от змиите. Рожденото му име обаче не е Патрик, а Мейуин Сукат - и не е ирландец, а родом от Уелс.

Противно на очакванията, първият парад за Деня на Св. Патрик не се е състоял в Ирландия, а в САЩ. На 17 март 1762 г. ирландци, служещи в английските войскови части, прекосили, марширувайки, Ню Йорк под звуците на характерна ирландска музика, за да демонстрират своята национална принадлежност.

Фотогалерия: 10 суперготини ирландски актьори

Дълги години цветът, който се асоциира най-често със Св. Патрик, бил не зеленото, а синьото, т.нар. St Patrick's Blue - затова и все още ирландският герб е арфата на син фон (изобразена и върху евромонетите).

Скалите на Мохер, които съчетават синьото на Атлантическия океан и характерните зелени поля, са сред емблематичните забележителности на Ирландия. Снимка: Tourism Ireland

Всъщност някога ирландците смятали, че зеленият цвят носи нещастие, но от XVIII век насам той се превръща в символ на ирландската независимост. Зеленото се свързва с друга емблема на празника - трилистната детелина, с която св. Патрик обяснявал на езичниците Светата троица.

Виж още: Как се празнува денят на св. Патрик

Денят на Св. Патрик не е само национален празник на Ирландия. Той е признат за национален празник и на малкия карибски остров Монсерат, който има около 5000 жители. През XVII век островът се превръща в дом на голям брой ирландски емигранти.

Една от световноизвестните ирландски народни песни е Whiskey in the Jar, изпълнявана през 60-те от "Дъблинърс", които по-късно я презаписват заедно с "Поугс".

Още по-популярна я правят версиите на рокгрупи като "Тин Лизи" и "Металика", чийто клип към парчето е заснет в Ню Йорк през 1998 г., с режисьор Йонас Акерлунд. Техният кавър печели "Грами" за най-добро хардрок изпълнение.

Ежегодно в честванията за Деня на св. Патрик се включват над 70 млн. души от шест континента, които вдигат наздравица с халби бира "Гинес".

Видео: Стилната реклама на бирата "Гинес"

Емблематичното ирландско пиво е неразделна част от празника, а ако искате да се включите в глобалните тържества из ирландските пъбове, бъдете подготвени да вдигнете тост на ирландски: Sláinte is táinte! (Слойнчех исс тойнчех), което ще рече "Здраве и богатство!", или просто със Sláinte! (Слойнчех) - Наздраве!