Денят на свети Патрик се приема за международен ден на ирландската култура

17 март е празник на ирландската култура - денят на Св. Патрик. В много държави този ден се смята за празник на ирландската душа.

Заради множеството ирландски преселници в почти всички части на света той вече се чества почти навсякъде по планетата, като празнуващите въобще не е задължително да са ирландци.

В Ирландия денят на Свети Патрик се отбелязва с множество ритуали и приветстван подобаващо, като задължителна част от празненствата е алкохолът. Пие се ирландско уиски и зелена бира.

Виж още: Защо на Свети Патрик се пие толкова много?

Според вярванията ирландците са изключителни късметлии и Господ ги пази. Затова и съществува поверие, че ако целунеш ирландец/ирландка, част от късмета ще се залепи и за теб.

Въпреки че в САЩ денят на свети Патрик не е официален празник, още от края на XVIII век той се отбелязва почти навсякъде в страната като ден на ирландците или на ирландско-американската култура.

Празненствата обичайно включват големи количества алкохол, религиозни обреди, паради, декорации и дрехи в зелено и още алкохол.

Виж още: Защо днес всичко е зелено

Освен в Ирландия и САЩ, големи тържества има в Рио де Жанейро, където прочутата статуя на Исус Христос се осветява в зелено по повод празника.

За самия Св. Патрик се знае малко. Той е роден във Великобритания по време на римските нашествия в богато римо-британско семейство. Баща му е бил дякон, а дядо му - свещеник в християнската църква.

Когато е на 16, е отвлечен от ирландски нашественици и превърнат в роб в Ирландия. Смята се, че е бил държан някъде на западния бряг на Ирландия, най-вероятно в Майо, но точното място не е известно.

В своята изповед споделя, че Господ се явил в съня му и му казал да избяга от пленничеството, като стигне до брега, където да се качи на кораб, който да го върне обратно във Великобритания. След завръщането си се присъединява към църквата в Оксер, Галия, където става свещеник.

През 432 г. той казва, че отново е повикан да се завърне в Ирландия, но този път като епископ, за да откаже ирландците от политеизма и да ги покръсти.

Виж още: Кой е истинският св. Патрик?

В разказите за свети Патрик, освен истина, има и много мистика и фантастика. Едно от вярванията е, че той възкресявал мъртви хора. Твърди се също, че изнесъл проповед от едно възвишение и с нея пропъдил всички змии от Ирландия, където змии няма и никога не е имало.

Според друга от легендите свети Патрик използвал трилистна детелина в проповедите си, за да обясни триединството на Отец, Син и Свети дух.

Оттам идва и традицията денят на честванията на светеца да бъде белязан почти изцяло от зеления цвят - хората носят зелени дрехи, ядат зелена храна и дори пият от прочутата зелена бира, за да отбележат значимостта на символа на детелината.

Макар първоначално да е бил католически празник, днес денят на Свети Патрик се е превърнал по-скоро в светско събитие.

Така че ако се чувствате някъде дълбоко в душата си ирландци, харесвате тяхната култура или просто си търсите повод да се напиете с приятели, ние ви честитим деня на свети Патрик.