Една вълнуваща история за борбата да станеш родител

"Моето мечтано бебе" е съвместен проект на Медицински комплекс "Д-р Щерев" и предаването "На кафе" по Нова телевизия, започнал през януари м.г. Три са щастливите двойки, които получиха възможността да извършат безвъзмездно инвитро процедури в комплекса и така да сбъднат мечтата си да станат родители.

Това е историята за мечтите и смелостта на една от двойките, участващи в проекта - Галя и Краси.

Как започва всичко?

С едно писмо, в което Галя успява с няколко реда да опише желанието си да бъде майка.

"Здравейте, бих искала да разкажа моята история за неяснотата и невъзможността да имам дете със съпруга ми. Това е много труден момент за всяко семейство. Но аз все още имам надежда и вярвам, че един ден и това може да стане.

Бях 14-годишна, когато на майка ми й бе поставена диагноза - рак на шийката на матката. Това бе шоков момент за мен. В продължение на две години се грижех за нея и гледах как угасва. Налагаше се в последните месеци да й поставям инжекции с морфин.

Тогава не осъзнавах, че вече би трябвало да имам менструация. Бях спокойна, че всичко ще се нареди. Тя почина. От този момент, когато вече нямаше за кого да полагам грижи,

осъзнах, че имам проблем

Потърсих лекарска помощ. Посетих лекар в Враца, а оттам отидох в София и ми бе предписано лечение с естрофем. Очакваното подобрение не се случи и се наложиха изследвания.

Омъжих се. Моят съпруг знаеше за проблема ми. И вече шест години заедно се борим, за да имаме дете. Започнах отново да ходя по лекари.

Имам цикъл след лечение и по време на лечението, но когато мине малко време, той отново спира. Липсата на средства възпрепятства моето лечение. Защото с времето разбрах, че ако нямаш пари, няма и лечение, а

имаш ли малко пари - получаваш рецепта

Уповавам се на младостта си, медицината в XXI век, помощта и съдействието на хора като вас."

Трогнати от историята на Галя, специалистите от Медицински комплекс "Д-р Щерев" и екипът на предаването "На кафе" предприемат първите крачки към сбъдването на мечтата на Галя и Краси да се радват на собствена рожба.

Проведени са всички необходими изследвания и прегледи, които показват, че е необходимо и двамата партньори да преминат специално лечение, преди да се предприеме инвитро процедура.

При Галя се налага прилагането на ICSI методика,

която наподобява класическо инвитро оплождане, но разликата е, че чрез микроманипулаторна система се избира един сперматозоид. След това той се инжектира в цитоплазмата на яйцеклетката.

Методът дава шанс да се получи оплождане при т.нар. мъжки фактор. В допълнение е приложена IMSI технология - чрез нея при оптично увеличение над 6000 пъти с микроскоп биолозите и ембриолозите от инвитро лабораторията на Медицински комплекс "Д-р Щерев" имат възможност да направят подбор на най-добрите сперматозоиди между наличните.

Д-р Юнакова е специалистът, който приема присърце случая на младата двойка и прави невъзможното възможно.

Още само след първия ембриотрансфер

тестът за бременност на Галя е положителен. За сравнение - едва при шест на всеки 100 жени настъпва бременност след трансфер на един ембрион на ден втори (т.нар. неселективен ембриотрансфер).

Случаят е изключителен успех за целия екип от акушер-гинеколози и ембриолози на Медицински комплекс "Д-р Щерев", особено след диагностицираните сериозни медицински проблеми при двойката.

Първите няколко месеци от бременността минават спокойно и без оплаквания, но за съжаление не всичко протича по желания начин. Няколко път се налага Галя да бъде хоспитализирана от д-р Юнакова по спешност за задържане, а най-накрая е диагностицирана с

преждевременно изтичане на околоплодни води

Налага се превеждане в университетска АГ болница "Майчин дом", където малката Александра идва на бял свят преждевременно през декември 2014 при д-р Анаталий Дуковски и остава под грижите на интензивното неонатологичното отделение, ръководено от проф. Боряна Слънчева.

След много тревоги и молитви от родителите и непрестанните грижи на всички специалисти, работещи по случая, малката Александра е изписана на един от най-светлите християнски празници - Благовещение, 25 март, когато деня на "благата вест" празнуват и екипите на Медицински комплекс "Д-р Щерев".

На празника щастливото семейство с малката Александра посещават Медицински комплекс "Д-р Щерев", за да изкажат огромната си благодарност към д-р Юнакова. И сега за Галя и Краси започва една нова и прекрасна история - заедно с чаровната Александра.

Сем. Кандови и д-р Юнакова с малката Александра, която се ражда едва 750 г

Междувременно през март "На кафе" анонсира нова кауза по проекта "Моето мечтано бебе" - в подкрепа на недоносените деца, за купуване на високоспециализиран апарат за азотен оксид за неонатологичното отделение в "Майчин дом", който ще помогне за спасяването на недоносени деца, които са в много тежко състояние след раждането и не успяват да дишат сами.

Източник: Bulevard.bg