Двете губещи подразделения – за мобилни телефони на "Нокиа" и търсачката "Бинг" – ще излязат на печалба през 2016 г., заяви шефът на компанията Сатя Надела

След като преди пет месеца пое управлението от Стив Балмър, Сатя Надела отбеляза, че софтуерната компания ще действа различно под неговото ръководство. Надявам се да можете да видите, че имаме смели амбиции и че имаме голям напредък, подчерта шефът на "Майкрософт".

В телеконферентна връзка с инвеститорите Надела призна за проблема, който компанията е създала за софтуерните разработчици, като е направила много варианти на "Уиндоус", работещ различно на телефони, персонални компютри и таблети, Xbox и други устройства.

Компанията се стреми да реши този въпрос, така че разработчиците да могат да създават приложения, работещи на много устройства едновременно.

Виж още: "Майкрософт" спира основната поддръжка на Windows 7

Следващата версия на "Уиндоус" ще бъде една за всички размери екрани. Разделението на платформата ще бъде единствено по нейната функционалност. Ще има версии Windows Pro, Windows Enterprise и евтино предложение на Windows, свързано с "Бинг". Софтуерното им ядро обаче ще е еднакво, което ще означава, че едно приложение ще може да работи на всички без необходимост от промени.

Миналата седмица "Майкрософт" обяви, че съкращава 18 хил. работни места, главно заради покупката на телефонния бизнес на "Нокиа". Сделката по поглъщането бе на стойност 7,3 млрд. долара. С премахването на "паралелните дейности" в компанията, свързани с покупката, се очаква да спестят 1 млрд. долара годишно, посочват от "Майкрософт".

Чистата печалба на "Майкрософт" за четвъртото тримесечие на фискалната година е намаляла със 7% до 4,61 млрд. долара, или 55 цента на акция, спрямо 4,97 млрд. (59 цента на акция) преди година. Очакванията на Уолстрийт бяха за 60 цента на акция. Приходите обаче са се увеличили със 17% до 23,38 млрд. долара. 

Виж още: "Майкрософт" ще предсказва бъдещето