Dreadnoughtus schrani, живял преди 84-66 млн. години, тежал повече от 10 африкански слона. Ето още любопитни факта за находката

- Младият екземпляр (и части от друг, по-малък) бил намерен в Патагония, Аржентина, от екип начело с палеонтолога Кенет Лаковара от университета Дрекслър, щата Пенсилвания.

- Кръстен е "дреднаут" (неустрашим) по името на английски боен кораб от началото на ХХ век, станал нарицателно за този вид плавателни съдове, а Schrani идва от фамилията на предприемача Адам Шран, дал подкрепата си за проучването. 

- Близо десетилетие изминало от намирането на дреднаута през 2005 г. до публикацията в научния журнал "Сайънтифик репортс" в началото на септември.

Четири години работа на терен отнело изкопаването на фосилизираните останки, още няколко изминали в опис, подреждане и анализ на стотината елемента от над 16-те тона кости, пренесени във Филаделфия по море.

Според местното законодателство находката е собственост на аржентинската държава и догодина ще бъде върната в музея "Падре Молина" в Рио Галегос.

- Находката е ценна, тъй като екземплярът е почти изцяло запазен - открити са 70% от костната му система, ако не се смята главата. Налични са и прешлени от неговата 10-метрова опашка.

- Според хипотезата на учените двата дреднаута били погребани светкавично под пясъците, вероятно след наводнение, причинено от придошла река, която превърнала района в нещо като тресавище. Тяхното нещастие се оказа наш късмет, коментира Лаковара.

- Това е най-големият познат на науката вид от тревопасните титанозаври. Дължината му достигала 26 м, тежестта - около 65 тона. И той е представител на инфраразреда Завроподи.

- Ето и размерът и теглото на дреднаута в сравнение със самолет боинг, други динозаври от неговия ранг: брахиозавър и диплодок, хищния тиранозавър, африкански слон (най-големият сухоземен бозайник) и едно съвременно тревопасно - лос.

- Досегашният рекордьор беше друг патагонски великан - Elaltitan, чието тегло се смята, че достигало 47 тона. Цял род титанозаври носи името Аржентинозаври.

Актьорът Джон Хърт озвучава този клип на Би Би Си, посветен конкретно на южноамериканските гиганти, които в хода на 45-годишния си живот могат да нараснат от 5 кг (колкото се излюпват) до 75 тона! Вкаменелостите сочат, че за да си гарантира оцеляването, аржентинозавърът може да снесе хиляди яйца по протежение на 15 км, като използва тази огромна територия за гнездене поколения наред.