20-годишният певец с нарушено зрение, който си акомпанира сам на пиано, спечели журито още в кастингите на сляпо, където се яви с хит на Еминем, влезе в отбора на Мика и стигна до финала (видео)

Венсан Винел, на 20, жител на парижко предградие, се нареди сред четиримата финалисти в "Гласът на Франция" (The Voice: la plus belle voix по TF1), които след края на шоуто тръгват на турне.

И макар шестия сезон да спечели не той, а неговият конкурент Лисандро, участието на голямата сцена му донесе всеобщи симпатии - не само сред френските тв зрители, но и у нас.

Защото талантливият певец и музикант е роден в България през 1996 г.

Незрящ по рождение, той расте в дом за сираци и е едва 3-годишен, когато бива осиновен от френско семейство учители.

Развива усет към музиката и на 4-годишна възраст вече свири на пиано. С годините усвоява барабани, саксофон, укулеле, но пианото си остава любимият му инструмент.

Именно на роял си акомпанира в кастингите на сляпо за "Гласът на Франция". Тогава впечатлява журито със своя интерпретация на рапърския хит Lose Yourself, с който Еминем печели "Оскар" - и избира отбора на попзвездата Мика, правил дуети с Ариана Гранде и с Фарел Уилямс.

С полуфиналното си изпълнение миналата събота - Earth Song на Майкъл Джексън, той заслужи подкрепата на публиката и се доближи на крачка от победата в шоуто.

В последната вечер той се представи с Take On Me на "А-ха", а в дуетите с треньорите изпя заедно с Мика класиката на "Бийтълс" Yesterday - и зае почетното трето място в крайното класиране.

Още като тийнейджър Венсан искал да учи музика професионално, но се оказва, че условия за хора с нарушено зрение в консерваторията няма. Увреждането му става източник на дискриминация и в училище, затова родителите му решават да продължи образованието си като частен ученик - а той се посвещава на музиката.

В чакалнята на жп гарата Сен Лазар е поставено пиано и докато свири на него, Венсан е забелязан от екипа на "Гласът...", който търси кандидати за шестия сезон. За него участието в музикалното шоу е шанс да докаже, че наличието на увреждане не изключва най-смелите мечти, обясняват от екипа.

Сред хитовете, с които се е представял в популярния музикален формат, чийто четвърти сезон у нас приключва довечера, са още Feel на Роби Уилямс и Somebody to Love на "Куин".