България се изкачва с една позиция в тазгодишния Глобален индекс на мира и вече е на 28-о място сред 163 държави

На фона на всичките терористични атаки и бруталните военни конфликти в Близкия изток и Северна Африка, светът изглежда раздиран от войни. Реално обаче малко периоди в историята са били толкова мирни за света като цяло.

Всяка година Институтът за икономика и мир в Лондон публикува доклада си за Глобалния индекс на мира, разглеждащ нивото на мира в 163 държави и класиращ ги по този показател. 

Това реално е една от онези класации, в които България заема престижна позиция. За 2017 г. страната ни се е изкачила с едно място до №28. 

От 2008 г. насам Исландия остава най-мирната страна в света. На второ място се класира Нова Зеландия, следвана от Португалия, Австрия и Дания, които също заемаха високи позиции и миналата година. Челната десетка се запълва още от Чехия, Словения, Канада, Швейцария, а Ирландия и Япония си разделят десетото място. 

Няма промени и на дъното на класацията - най-малко мирната страна е Сирия, следвана от Афганистан на 162-о място, Ирак и Южен Судан. Йемен заема 159-ото място.

Общо 93 страни са подобрили позициите си в индекса на мира спрямо миналата година, а 68 са ги влошили, отбелязва ТАСС. Като цяло динамиката е положителна, но все още е рано да се говори за устойчива тенденция за укрепване на мира, предупреждават авторите на изследването.

Австрия, Дания, Финландия, Швеция и Белгия са влошили позициите си заради засилването на популистките партии, но остават сред челните 20. Полша е паднала с 11 места, заемайки 33 място, поради обществените протести и политическото напрежение.

С 11 места се е влошила и позицията на САЩ, които останаха на 114-о място. Русия заема 151-о място, запазвайки позицията си от миналата година.