Столичната община се съобразява с позицията на Министерството на културата и настилката по булеварда остава само павета

Паветата по бул. "Дондуков" остават и след предвиждания от Столичната община ремонт, за да се запази историческият облик на града - такова е и становището на Министерството на културата. Това обяви кметът на София пред Би Ти Ви. 

"Това е най-дълго продължилият проект. Въпреки че имаше много мнения и предложения какъв да бъде новият облик на ембламатичния столичен булевард, новата настилка ще бъде само паваж", посочи Йорданка Фандъкова.

За да се запази облика на булеварда, по него няма да има велоалея. Ремонтът започва на 4 юни с подмяна на водопровода, булевардът няма да бъде затварян изцяло, а поетапно.

Фандъкова заяви, че решението на "Дондуков" да се запазят паветата е било продиктувано от становището на министъра на културата Боил Банов и взето от Министерския съвет. 

По думите й становището на културния министър е било взето с цел да се съхрани културният и историческият облик на София.

Тя посочи, че все още не е получила официално становище от Министерския съвет, но решението на министър Банов между булевард "Васил Левски" и Министерския съвет да има само паваж, било окончателно.

Вчера се състоя обществено обсъждане относно бъдещата настилка на булевард "Дондуков", инициирано от министър Банов.

По време на дискусията присъстваха както представители на много организации, така и множество разтревожени граждани. Те посочиха доводи дали при обновяването на булеварда да се използва само паваж, платното да бъде изцяло асфалтирано или настилката да бъде от смесен вариант - асфалт по пътните платна и паваж по трамвайните трасета.

Източник: Би Ти Ви