Това стана факт, след като гръцкият парламент ратифицира протокола за приемането на бившата югославска република в НАТО със 153 гласа "за" и 140 "против"

Новото име "Република Северна Македония" (РСМ) вече е в сила, след като гръцкият парламент ратифицира в петък вечерта протокола за приемането на бившата югославска република в НАТО със 153 гласа "за" и 140 "против".

Така се поставя край на дългогодишния спор за името на северозападната ни съседка. До седмица нейните държавни институции, гранични пунктове и дипломатически мисии ще променят табелите с новото име на страната.

Ратифицирането на протокола за присъединяване на Македония към НАТО беше последната стъпка от Преспанското споразумение, преди Македония официално да промени името си. Дебатите в гръцкия парламент продължиха през целия ден, а гласуването започна малко след 19 ч. и след изказвания от лидерите на всички партии.

Гръцката опозиция беше против, защото според тях договорът от Преспа предоставя твърде много отстъпки на Скопие и ощетява Атина. 

Виж още: Македонският парламент прие конституционните поправки за името на страната

Междувременно в Македония бяха насрочени президентски избори на 21 април, с евентуален втори тур на 5 май. 

Сегашният държавен глава Георге Иванов няма право на трети мандат, така че приемникът му на поста на практика ще е и първият президент на Република Северна Македония.

До момента нито една от големите партии не е обявила своите кандидати. Управляващият Социалдемократически съюз на премиера Зоран Заев трябва да вземе решение на конгреса си на 3 март. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обяви конкурс и предстои да вземе решение на партиен форум следващата събота, 16 февруари.

Посланиците на страните от НАТО подписаха в Брюксел протокола за присъединяване по-рано тази седмица. От Скопие се надява парламентите на 29-те държави членки бързо да ратифицират документа, за да може още тази година да се поздравят с пълноправно членство в Пакта.

Македонският външен министър Никола Димитров специално благодари на премиерите на Гърция и Македония - Алексис Ципрас и Зоран Заев - за успешното разрешаване спора за името. Той благодари и на българския премиер Бойко Борисов заради подкрепата и договора за приятелство между България и Македония.

"Мисля, че нашите три държави - Македония, България и Гърция - направихме малко чудо в нашия регион. Политиците обичат да се разправят и да си седят в окопите, а ние излязохме от тях и тръгнахме напред, и ще продължим да вървим напред. Искам да поздравя приятелската българска общественост и всички граждани", заяви Димитров.

Виж още: Единодушно депутатите подкрепиха договора с Македония

Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Македония вече допринася за общата сигурност с подкрепата за мисиите в Афганистан и с доброто регионална сътрудничество в Югоизточна Европа.

"НАТО се грижи за сигурността на почти 1 милиард души в Европа и Северна Америка. С присъединяването на Македония пактът ще се състои от 30 държави, готови да се защитават една друга. Вашето членство ще донесе повече сигурност на Западните Балкани. Това е добре за региона и за евроатлантическата сигурност", коментира Столтенберг.

Следващата среща на лидерите от НАТО е насрочена за декември в Лондон.

Източник: БНТ