Премиерът Бойко Борисов даде "Едно голямо благодаря" на депутатите за подкрепата към договора

Всички 206 депутати, намиращи се в парламента, гласуваха за декларацията, с която се дава подкрепа на правителството за подписване на договора за добросъседство с Македония. Това трябва да стане на 1 август в Македония.

В декларацията, която беше прочетена от Цветан Цветанов, се оценяват положително усилията на България и Македония да финализират преговорите по договора и готовност да се подпише ратификация в най-кратък срок. Народното събрание предлага Министерският съвет да внесе в Народното събрание ежегоден доклад за изпълнението на договора след неговото подписване, ратификация и влизането му в сила.

В мотивите на декларацията пише, че България е първата държава, която е признала независимостта на Република Македония на 15 януари 1992 г., както и че Република Македония заема специфично място в политиката на Република България предвид икономическите и културните връзки, контактите между гражданите на двете страни и общата граница. Посочва се и че сключването на договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество е сред външнополитическите приоритети на българската държава, както и че от 2008 г. досега всички български правителства са демонстрирали приемственост и последователност по преговорите.

Виж още: Какво се казва в Договора за добросъседство между България и Македония

Похвала за договора се получи и от САЩ, които дадоха двете държави за пример в решаването на търканията помежду си. В изявление на американското посолство, публикувано на официалната интернет страница се казва, че споразумението потвърждава тесните връзки между двете страни и демонстрира добрата воля от страна на двете държави да засилят сътрудничеството по между си в интерес на своите граждани. 

В съобщението пише още, че подобен ангажимент представлява обнадеждаващ пример за решаване на спорни въпроси между съседите и за укрепване на политическата стабилност и засилване на икономическото развитие на Западните Балкани. 

Сегашният резултат по македонския въпрос бе постигнат преди всичко защото се смени властта в Скопие, каза депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин. 

"Нека тази декларация не бъде възприемана за даване на мандати от Народното събрание за подписването на договора, тъй като вие такъв мандат не сте поискали от нас. Приемете го като политическа заявка от българския парламент, че застава зад действията, които ще предприемете", каза още Вигенин.

Премиерът Бойко Борисов даде "Едно голямо благодаря" на депутатите. 

"В тази напрегната ситуация това е голямо рамо и подкрепа на правителството. Показа, че това, което е подготвено като текст, ще бъде подкрепено при ратификация", каза Борисов.

Източник: "Дневник"