Осем депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ бяха изключени от партията, след като дадоха гласовете си за "Република Северна Македония". Управляващите в Гърция обаче са на разнопосочни мнения за положителния вот в Скопие

С необходимото квалифицирано мнозинство от 2/3 македонският парламент прие поправките в конституцията, които дават възможност страната да промени името си на Република Северна Македония. Корекциите в основния закон, които трябва да започнат в двуседмичен срок, са били одобрени с гласовете на 80 от общо 120 депутати. 39 са се обявили "против". 

Новото име на бившата югославска република беше договорено с Гърция в Преспанския договор от юни. Очаква се то да отвори пътя на страната към НАТО и Европейския съюз, блокиран досега от Атина.

Това развитие стана възможно, след като няколко депутати от националистическата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ се отклониха от нейната линия и подкрепиха конституционните поправки, отбелязва агенция ДПА.

Останалите им колеги от групата, която е най-голямата в македонския парламент, са бойкотирали гласуването, а лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски коментира:

"Днес в Република Македония се случи тъжен ден! Черен петък! Най-черният петък в демокрацията на съвременна независима Република Македония. Волята на мнозинството от гражданите, потвърдена на референдум, че са против договора в Гърция, беше погазена от 2/3 от депутатите в събранието, но и от осем депутати от опозицията, които тръгнаха против волята на гражданите."

Виж още: "Северна Македония" вече е факт? Не съвсем

Заседанието на парламента в Скопие се забави с повече от 10 часа, посочва от своя страна Асошиейтед прес. Ако премиерът социалдемократ Зоран Заев не беше успял да си осигури подкрепата на опозиционните депутати, в страната щяха да бъдат свикани предсрочни избори, допълва агенцията.

Положителния вот беше определен от него като "исторически ден за Македония". Пред медиите той заяви:

"Македония ще стане част от европейското семейство. Нашите мечти и визията ни за по-добър живот ще станат реалност. Ще влезем в двете най-мощни организации в света - като пълноправен член, като независима и горда страна. С това историческо решение нашето присъединяване към НАТО, което вече е в ход, ще продължи с по-бързи темпове и с ясен изход, а следващата година вече ще започне процесът по влизане в ЕС. Това е исторически момент!"

Заев благодари специално на опозиционните депутати, подкрепили конституционните промени, които междувременно бяха изключени от своята партия.

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан поздрави страната с приемането на конституционните поправки, като написа в "Туитър": "Очаквам свободният избор на депутатите да бъде уважен, особено на онези, които вчера прекрачиха от другата страна. Трябва ни държавническо отношение, а не партийни игри."

Също в "Туитър" поздравления към Скопие отправи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, като добави: "Сега правителствените и политическите лидери трябва да завършат националните процедури съгласно договора за името и да осъществят историческата възможност за влизането на страната в НАТО.”

"Честит рожден ден на Република Северна Македония", написа в микроблога си и албанският премиер Еди Рама, който изрази увереност, че към двата народа в страната се отваря нова врата щъв бъдещето.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас също приветства намерената подкрепа за споразумението от Преспа и написа в социалните мрежи: "Поздравления. Вотът на депутатите в Скопие е голяма крачка напред в общия ни успех."

Правителството в Атина обаче отново застана на различни позиции относно положителния вот в Скопие, обобщава БНР. Говорителят на кабинета Цанакопулос оповести: "Продължаваме политиката за мир на Балканите, приятелство и сътрудничество", но министърът на отбраната Панос Каменос, лидер на "Независими гърци", коментира събитията в Скопие с възмущение от натиска, оказан на депутатите:

"Кой би предположил, че в Европа на ценностите и демокрацията, който не се подчинява на заповедите се арестува, а който се подчини, получава 2 млн. евро черни пари. Срамувам се", заяви той. След тези негови думи от опозицията го приканиха да напусне правителството.

Източник: БНР