18-годишният Владислав Росляков взривил самоделна бомба и стрелял с ловна пушка по свои съученици и учители, след което се самоубил. Няколко десетки са ранените, починалите вече са над 20

Поне 21 жертви и още няколко десетки пострадали е трагичната равносметка от масовото убийство в сряда, 17 октомври, в колежа по политехника в град Керч, на анексирания от Русия полуостров Крим. Повечето загинали са подрастващи, но има и петима убити преподаватели.

Броят на ранените по последни данни надхвърли 70. Мнозина са пострадали от шрапнелите на зареденото с метални чаркове взривно устройство, което избухнало в столовата. Десетина души са в тежко състояние, наложило се дори ампутиране на крайници.

Извършителят е 18-годишният четвъртокурсник в учебното заведение Владислав Росляков. Малко преди обед, в междучасието преди третия час, той оставил раницата си със самоделната бомба в столовата, за да я взриви дистанционно. После качил се на втория етаж и открил огън по своите съученици в коридора и по стаите.

Намерили тялото му в библиотеката, където се самоубил. Сред вещите му имало друго, неактивирано взривно устройство, което било обезвредено.

Виж още: Американците и оръжията - шокиращата статистика

На 8 септември младежът получил разрешение за ловно оръжие 12-и калибър. Взел си пушка и се учил да стреля в местен стрелкови клуб, купил и 150 патрона. Затова следствието заключава, че деянието е подготвяно отдавна.

Мотивите му остават неизвестни, но негови познати споделят, че Владислав мразел училището си и се заканвал да отмъсти на учителите. Родителите му са разведени, баща му е инвалид, ветеран от войната в Афганистан, който според очевидци често злоупотребявал с алкохола, а майка му работи като санитарка в онкодиспансера и членува в забранената секта "Свидетели на Йехова".

Когато бил малък, семейството живеело бедно, в атмосфера на домашно насилие. Съседите го определят като невзрачно дете, хиперактивно, което започнало да развива садистични наклонности. Станал затворен в себе си, а връстниците му го отбягвали, защото се плашели от ножа, който носел в ученическата си чанта, разказва в. "Московский комсомолец".

Когато бил петокласник, се изнесли на квартира в покрайнините на града, тъй като майката вече не издържала на тормоза. Налагало му се да пътува 40 минути до училище.

Първоначалните версии за терористичен атентат или авария на газопровод бяха изключени от властите в 150-хилядния град, където е обявен тридневен траур.

Местните медии определиха случилото се като "кримския Колумбайн", припомняйки стрелбата в американската гимназия в щата Колорадо на 20 април 1999 г., когато двама ученици застреляха 12 деца и един учител.

След това най-кървавите подобни престъпления с огнестрелно оръжие са в Политехническия институт на щата Вирджиния през 2007 г., с 33-ма убити, и началното училище "Санди Хук" в Нютаун, щата Кънектикът, през 2012 г., с 27 жертви. 

Най-кървавият инцидент със застреляни в US училище е от 14 февруари т.г., когато в Паркленд, щата Флорида, 19-годишен бивш ученик уби 17 души в гимназията "Марджъри Стоун Дъглас".

Виж още: По 19 деца всеки ден стават жертва на огнестрелните оръжия в САЩ