Прогнозата е на синдикалистката Янка Такева, а образователният министър Вълчев обяви, че предлагат безплатно обучение за студентите по педагогика

До две години в образователната система ще има дефицит от 10 хил. учители, предупреди председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева. Данните бяха оповестени при представянето на резултатите от проект, разработван от просветното министерство, съсловната организация и фондация "Заедно в час".

По този проект всяка година 600 души ще получават педагогическа правоспособност, както и ще бъдат обучавани за ресурсни учители. 

Над 22 хил. са децата със специални образователни потребности у нас, а с тях работят едва 1400 ресурсни учители. В системата липсват най-вече преподаватели по математика, информатика, чужд език и начални учители.

Програмата трябва да се финансира от държавния бюджет. Обучението ще се провежда за една година в Софийския, Пловдивския и Великотърновския университет, каза Такева и добави:

"Дълбоко съм убедена, че колегите, които имат висше образование магистър - било по инженерство, било по икономика или някаква друга специалност, - за една година ще могат да усвоят методиката на преподаване по дисциплината, която ще преподават."

Към всеки нов учител ще има наставник, като в програмата е предвидено неговото заплащане. Приемът на студентите по педагогика се увеличава, предоставят се и допълнителни стипендии, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев и поясни:

"От началото на следващата учебна година ще предложим за професионално направление "Педагогика на обучението" обучението за студентите да бъде безплатно. Ще бъде нещо като трета стипендия. В момента минималната заплата на млад учител е 760 лв., като догодина ще бъде 920."

Източник: БНР