Продуктът е уникален и може само да помогне на здравето ни, напомня "Клуб Z"

Преди дни лично премиерът Бойко Борисов тежко заклейми ракията, цигарите и традиционния роден продукт - сланината. Прав ли беше този път иначе тънкият познавач на българската народопсихология и хранителни навици министър-председател в тежката си присъда?

"Който пие ракия, пуши цигара, яде сланина и не желае да има хранителни навици - трябва ли всички ние да му плащаме лечението? Да го правят, но с мярка - колкото казва медицината, че е позволено", направо отсече той.

Виж още: Модерната диета с мазнини

Само който не е ял домашната селска баница на баба и не е правил традиционно барбекю обаче може да се мръщи при вида на бяла и лъскава сланина. Бяла, защото това е единствената тъкан в организма, която не може да пропусне или задържи токсини, и лъскава, защото е мазнина в една от най-чистите си форми - без примеси, хидрогенирани съставки и изкуствени втвърдители.

Само преди години през първия си мандат Борисов даже беше направил признание за ролята на този продукт в неговото житейско израстване:

"Играех със скъсани гуменки и ядях филия с мас

И тогава политиците казваха, че живеем в най-доброто общество" - това прозрение на премиера още през първия му мандат умиляваше около 2 млн. пенсионери и поне още милион негови набори.

После се появи здравният министър Петър Москов, за да изхвърли от менюто на българина всички вредни храни. Изконната любов към сланината беше оставена в миналото, а възгледите на министър-председателя претърпяха развитие.

Така и не стана ясно дали филията с мас се вписва в "мярката". Ето обаче малко подробности за същността на набедената сланина. А тя се оказа напълно невинна и противно на очакванията - изключително полезна. Колкото и да не се харесва това на Борисов и Москов.

Представата за концентрирана мазнина, съдържаща цели 770 калории в 100 г продукт,

вероятно е стряскаща, но само за хората, които не са запознати с предимствата й. Всъщност, сланината е била "деликатес" за дедите ни славяни, които първи са открили кулинарните й свойства. След това се пренася в традиционната българска кухня, където остава и до днес. Съвременната наука напълно е разбулила тайните й и вече почти няма лекар, който с лека ръка да я изключи от диетата на пациентите си. 

Хиперпродукт  

На първо място, сланината е същински "хиперпродукт", защото съдържа уникален букет от основни за човешкия организъм вещества - витамини (А, В3, В4, В5, В6, В12), минерали (натрий, калий, фосфор, магнезий, цинк, селен), аминокиселини (аланин, аргинин, валин, глицин, пролин, треонин) и органични киселини (аспарагинова и глутаминова). Всички те заедно оформят комбинация, която подпомага почти всички функции на тялото.

Витамините са важни за основни жизнени процеси като растежа, развитието, обмяната на веществата и физиологичното състояние. Освен това повишават имунитета, стимулират функциите на черния дроб, помагат на жлезите с вътрешна секреция и осигуряват стабилност на нервната ни система.

Минералите на свой ред са важни за водния баланс в тялото, контролират метаболизма, поддържат костите, кожата и косата здрави, участват в производството на кръвни клетки и се грижат за здравето на сърдечно-съдовата сисема. Без тях органимът не може да абсорбира хранителните вещества и да изхвърля токсините. Аминокиселините пък са основните градивни елементи на белтъчините в тялото и играят важна роля за развитието на мускулите.

Регулира холестерола

На второ място, сланината е единствената "мазнина - чудо", която регулира холестерола в кръвта. Постига го благодарение на лецитина - фосфолипид, който в съчетание с мастноразтворимите витамини А, С и D и полиненаситените мастни киселини, държи холестерола в оптимални граници.

Всъщност, резултатът се дължи на още един "трик". Ако холестеролът не постъпва с храната, много активно се произвежда от самия организъм. А сланината на практика не му позволява да е свръхпродуктивен.  

Останалите полезни свойства се дължат на откритата наскоро в състава й арахидонова киселина. Това е полиненаситена омега-6 мастна киселина, която

нормализира хормоналния баланс

и участва в състава на чернодробната, мускулната и мозъчната тъкан. Освен това е катализатор на "вътрешната ни биохимия", която регулира възпалителните процеси и помага на тялото да се възстанови след травми и наранявания. Благодарение на нея мускулите ни са по-здрави, а мозъкът ни не може да бъде атакуван от свободните радикали.

Виж още: Лечение с ракия

При толкова съвършена "биография" няма медицинско изследване, което да докаже, че сланината е опасна за нашето здраве. Даже напротив - дава сериозна заявка да изпълни почти всички "Цели за здраве 2020", поставени от министър Москов. Затова и премиерът Борисов би трябвало да се поправи.

Който яде сланина, няма да плаща здравни осигуровки, защото вече е инвестирал в собственото си здраве, би могло да бъде посланието на правителството догодина.

30 грама на ден

И току-виж спрем да ходим по болници, да пием хапче след хапче и да тежим финансово на здравната система.

... Разбира се, това няма как да стане с едната сланина. Докторите я ограничават до 30 грама на ден - точно колкото да я намажем на една филия. Или на скарата, преди да сложим любимите пържоли.

Не се отказвайте от това дребно удоволствие.

П.П. Има и друга малка подробност. Свободното слово може би позволява публичното заклеймяване на даден продукт, но все пак не носи след себе си последствия. Бизнесът може да скочи възмутен, а потребителят да го удари на чест, но вълнението ще отшуми като "всяко чудо за три дни". Без черни списъци, нормативни забрани или изхвърляне от пазара на полезни стоки. Разделянето на хората на такива, които ядат, и на такива, които не ядат сланина, обвързвайки техния собствен избор с плащания на по-големи или по-малки здравни вноски, обаче, е чиста форма на дискриминация. И няма да издържи в нито един съд. Особено Европейският, заключава Слава Аначкова в "Клуб Z".

Източник: ClubZ.bg