От отговорите им - и действията, които ще предприемем, - зависи дали денят ще си остане лош или може да ни провърви

1. Жадни ли сте?
Ако да, пийнете чаша вода.

2. Яли ли сте нещо през последните три часа?
Ако не, сега е времето да похапнете - и то белтъчини, не само въглехидрати. Може би шепа ядки или малко хумус?

3. Къпали ли сте се през последното денонощие?
Ако не, вземете си душ, по възможност веднага.

4. Раздвижвали ли сте се през последното денонощие?
Ако не, направете го веднага. Ако чувствате, че нямате сили за джогинг или занимание във фитнеса, просто направете обиколка на блока или съседните улици. Ходете толкова, колкото ви се ходи. Ако времето е лошо, отидете с колата до някой голям магазин или близкия мол - и се разходете вътре.

5. Казвали ли сте нещо хубаво на някого през последното денонощие?
Направете го, независимо дали онлайн или лично. Но нека е искрено - изчакайте, докато намерите повод и нещо ви впечатли, а после споделете възторга си с другия.

6. Разкършвали ли сте се под звуците на музика през последното денонощие?
Не е нужно да го наричаме "танци". Може просто да потичате навън, докато в ушите ви звучат парчетата от последното денспарти или просто да се раздвижите из стаята, докато по радиото тече любима песен.

7. Гушкали ли сте живо същество през последните два дни?
Ако не, направете го. Не се притеснявайте да помолите за прегръдка от приятели - или техните домашни любимци. На повечето от тях ще им хареса и няма да го приемат като натрапване. (А собствените си домашни любимци трябва да гушкате всеки ден!)

8. Чувствате ли се уморен вечерта, но не ви се ляга?
Сложете си пижамата, настанете се уютно в леглото под звуците на дъжда навън (ако вали!) и затворете очи за 15 минути - без наоколо ви да светят екрани. Ако след това все още сте будни, можете да станете отново - вече сте големи и никой не ви кара насила да заспивате.

9. Чувствате ли се неефективен в работата, която вършите в момента?
Направете веднага пауза и се заемете с нещо по-незначително - да отговорите на имейл, да заредите пералнята или да си приготвите сака за следващото посещение във фитнеса.

10. Чувствате ли се непривлекателен?
Направете си селфи. Приятелите ви ще го харесат и ще ви напомнят колко страхотно изглеждате.

11. Чувствате ли се неспособен да вземете решение?
Дайте си 10 минути, през които седнете удобно и си начертайте план за деня. Ако определено решение или проблем все още се изпречва като препятствие, оставете го настрана (засега) и се заемете с нещо друго, което изглежда изпълнимо. Целта сега е да излезете от този ступор, дори ако това означава да свършите нещо не толкова значително.

12. Дали не сте се напрягали прекалено напоследък - физически, емоционално, интелектуално или социално, в общуването с другите?
Подобно напрежение може да ви оказва влияние дни наред. Дайте си почивка в тази област - помързелувайте, останете насаме със себе си или се отдайте на някакво ненатоварващо забавление: решаване на кръстословици, епизод от комедиен сериал, разглеждане на списания, игра с котката.

13. Намирате ли се в подобно състояние от седмица?
Понякога обстоятелствата просто се стичат така и не сме в състояние да функционираме както би ни се искало - без видима външна причина. Случва се. Изчакайте още една седмица, за да видите дали лошият късмет ще продължи. След това погледнете назад и осъзнайте, че сте се справили с тази ситуация - значи сте по-силна и борбена личност, отколкото сте подозирали.

Източник: Eponis.tumblr.com