Концертът на Софийската филхармония и пианистката Мария Принц "Принцовете на романтизма" е в зала "България" на 1 декември под палката на Стивън Барлоу

Невил Маринър трябваше лично да дирижира концерта "Принцовете на романтизма" на 1 декември, но кончината му в началото на октомври на 92-годишна възраст осуети поредното му гостуване у нас.

Затова този четвъртък, 1 декември, в зала "България" е първият концерт в света, изнесен в негова памет.

Покойният британски диригент е създател на легендарния оркестър "Сейнт Мартин ин дъ фийлдс" (Academy of St Martin in the Fields), прекарал на сцената 77 години от своя живот и оставил за поколенията над 600 записа от цялата музикална съкровищница.

През 1985 г. получава рицарско звание.

Последното му излизане пред публика се състоя в Падуа, Италия, едва три дни преди да издъхне кротко в съня си.

Музикалната си кариера започва като цигулар, първо в струнен квартет, а след това в Лондонския симфоничен оркестър.

Камерния ансамбъл, събрал най-добрите музиканти в британската столица, основава през 1958 г.

Концертната програма "Принцовете на романтизма" се изпълнява от Софийската филхармония в присъствието на семейството на сър Невил Маринър. Диригентската палка поема маестро Стивън Барлоу, а солист на пианото е именитата Мария Принц.

Програмата на концерта остава същата - три представителни за романтичната епоха и за своите велики автори произведения: Увертюра "Спокойни води и щастливо плаване" от Феликс Менделсон-Бартолди, Концерт за пиано и оркестър в ла минор от Роберт Шуман и Симфония №2 от Йоханес Брамс.

Билети - на касата в зала "България", в OMV и мрежата на Еventim.bg.

Архивна снимка на сър Невил Маринър и пианистката Мария Принц