Това е най-конкурентната индустрия, обяснява 23-годишната инженерка, дипломирала се в Англия, която се превърна в един от героите на седмицата

23-годишната Цветелина Мавродиева от гр. Белица сбъдна най-голямата си мечта и стана инженер във "Формула 1", разказва в. "Струма". Преди два месеца младата дама завършила с пълно отличие "Аеронавтика и астронавтика" в един от най-престижните университети в Англия - Саутхамптън.

Оттам излязла с диплом за инженер-дизайнер на летателни средства до стратосферата и над стратосферата. Кандидатствала за работа в екипа на "Ред бул" и съвсем неочаквано за нея след две изключително тежки интервюта била одобрена. Така станала част от "Формула 1". 

"За мен "Формула 1" беше върхът, който исках да достигна. Тя е моята голяма сбъдната мечта. Смятам, че тя е най-конкурентната индустрия. Харесва ми всичко - заводът, атмосферата. "Формула 1" ми дава вдъхновение, работата е много трудна, но аз работя с най-добрите в света. За мен е чест да ходя на работа, да съм част от отбор с такова минало по аеродинамика, защото "Ред бул" са били четири пъти световни шампиони", разказва младата българка и допълва:

"Имам честта да работя с най-великия инженер във "Формула 1" - Ейдриън Нюи. Контактувам с хора, които преди съм виждала само по телевизията - като Кристиан Хорнер, който е шеф на екипа на "Ред бул" във "Формула 1", и много други.  Много битки трябваше да спечеля, за да стигна дотук, и съм щастлива, че успях, че победих."

Искам да кажа на всички момичета и момчета в България, че всичко е възможно, няма недостижими неща - мечтите се сбъдват, заключава Цветелина Мавродиева пред вестника за Югозападна България.

Нейните родители също са инженери. Бащата Георги Мавродиев е завършил МЕИ, специалност "Двигатели с вътрешно горене". Собственик е на магазин за моторни триони, ремонт и поддръжка. Майка й Красимира също е машинен инженер и работи в Бюрото по труда в Разлог.

Българката с един от болидите на "Ред бул". Снимка: Struma.bg

В интервю пред БНР Цветелина казва: "По време на този целия път несъзнателно съм развивала качества, които ми помогнаха да стигна до "Формула 1" - знание и работа в екип."

Адреналинът, шумът на двигателите и фактът, че тези коли са като произведения на изкуството -  те бият всички физични закони за гравитацията, взимат завой с невероятна скорост, която винаги ме е впечатлявала, споделя още Мавродиева за емоцията, която й носят високоскоростните коли.

А най-голямата победа според нея е, че неанглийски звучащо име е успяло да пробие в западния свят, и то в една изцяло мъжка професия, каквато е инженерната.

Източник: в. Струма; БНР