Как да тренирате паметта си така, че да ви служи по-добре

В днешно време тренирането на паметта е от огромно значение. Навсякъде по света се увеличават случаите на заболели от Алцхаймер, а според някои учени е възможно да се стигне до епидемия. Съществуват обаче няколко лесни начина да поддържате мозъка си в добра форма, пише Inc.com. 

Ето три доказано работещи трика, които ще засилят паметта ви: 

40 секунди, за да бетонирате спомена в съзнанието си

Искате да запомняте по-бързо факти, лица, имена? Ако си повтаряте новата информация в продължение само на 40 секунди, тя ще се запечата в мозъка ви. Твърдението е доказано чрез изследване, използвало YouTube клипове. Хората, които повтаряли клиповете по 40 секунди, запомняли много по-добре информацията в тях.

Виж още: На коя възраст умът ни е в най-добра форма​

Без хапване късно вечер

Според друго скорошно прочуване яденето в късните часове на деня влияе негативно на функционирането на мозъка. "Ние сме първите, които представят доказателства за това твърдение. Важно е хората да го имат предвид, защото мнозина от нас работят до късно и се изкушават да хапват и след осем вечерта", казва ръководителката на изследването Доун Лох.

Повече зеленчуци в менюто

Особено ако сте в по-напреднала възраст, ежедневният прием на достатъчно зеленчуци оказва благотворно въздействие върху паметта. Учени от Чикаго са провели експерименти с 3718 участници и са установили, че хората, които ядат поне по 2,8 порции зеленчуци на ден, имат с 40% по-добра памет от останалите. Това означава още, че паметта им е с пет години по-млада, уточняват специалистите.

Източник: Inc.com