Не пет, а двойно повече порции плодове и зеленчуци дневно са ключът към дълголетието, твърдят британски учени.

Вече знаем от детската песничка, че "зеленчуци който не яде, той голям не ще да порасте, не ще има розови страни, всеки ще го победи".

Учени от лондонския "Юнивърсити колидж" (UCL) са проучили хранителните навици на над 65 хил. англичани в продължение на 12 години, за да установят, че колкото повече плодове и зеленчуци приемаме, толкова по-дълго ще живеем.

По-конкретно - седем и повече порции на ден от тази хранителна група намаляват риска от преждевременна смърт с 42% спрямо онези, които си осигуряват по-малко от една порция плодове и зеленчуци.

Проучването, публикувано в списанието по епидемиология и обществено здраве Journal of Epidemiology & Community Health, установява, че зеленчуците имат най-силен предпазен ефект и допринасят за намаляване на риска с 16%, четирикратно повече в сравнение с плодовете.

Резултатите подкрепят кампаниите на здравните власти в редица държави, например Австралия, където препоръчват прием на плодове и зеленчуци в съотношение 2:5.

През 1990 г. Световната здравна организация препоръча пет порции дневно, общо 400 г, с цел намаляване риска от сърдечни заболявания, инсулт, диабет тип 2 и затлъстявяне. Тази "норма" обаче успяват да постигнат едва 30% от хората - а според изследването количеството плодове и зеленчуци трябва да е двойно повече.

Учените не са установили значителна полза от плодовия сок, а консервираните и замразените плодове дори имали обратен ефект заради голямото количество захар и използването на сироп вместо плодов сок при по-евтините разновидности.

На Острова вече се чуха призиви правителството на Дейвид Камерън да субсидира цените на плодовете и зеленчуците за сметка на допълнително данъчно облагане на храните, съдържащи захар.

У нас едва ли имаме подобен проблем - все пак сме в сезона на големите салати, които така добре вървят с една (но само една!) малка ракийка.

За подрастващите пък здравните власти препоръчват прием на разнообразни зеленчуци и плодове - зелени, жълти, оранжеви, червени - при всяко хранене.

Зеленчуците могат да се консумират в салати, ястия, сандвичи, тестени закуски, а пресните плодове да заместят сладкишите за десерт и подкрепителна закуска.

От зеленчуците и плодовете не се пълнее, тъй като те съдържат много вода, нямат мазнини и са бедни на енергия, припомнят диетолозите.