Има ли възраст, когато да сме най-умни

Човешкият ум е сложно нещо, което подобно всичко друго в нас, трябва да се тренира, за да остане на ниво. Кога обаче чисто билогически развиваме най-големия си интелектуален потенциал?

Реално погледнато, способността ни да реагираме бързо и да си припомняме важна информация намалява с възрастта. Въпреки това обаче едно ново изследване показва, че не всички аспекти на интелекта зависят от възрастта. 

Така например някои неща умът ни обработва в гимназията, други се шлифоват и подобряват с годините, след като навършим 40.

За да разберат как интелектът се променя с възрастта, психолози от Масачузетския технологичен институт (MIT) изследвали 48 537 души на възраст от 10 до 89 години, пише сп. Science Alert. 

Участниците трябвало да преминат езикови тестове и тестове за интелигентност и памет, които способстват за преценка на работната памет, математическите умения и речниковия запас.

Виж още: 5 трика, които ще ви направят по-интелигентни

Така психолозите достигнали до извода, че в зависимост от това какво разбираме под "интелект", уменията достигат своя връх в различни периоди през целия ни живот. 

Изследването показало, че участниците на възраст 19-20 години се справили отлично с математическите задачи, докато работната памет била най-развита между 20-те и 30-те години, преди да започне бавно да намалява. Умението да се изразяваме пък непрекъснато се усъвършенства, достигайки своя връх през 60-те или 70-те години.

Източник: Science Alert