Последният творчески проект на Свилен Стефанов се опълчва на йерархията и концептуализма

След изключително високия интерес към авторите на ONE gallery на изложението за съвременно изкуство в Москва през септември 2015г., с удоволствие споделяме последния творчески проект на Свилен Стефанов - "Говорещи глави" с куратор Десислава Монева.

Свилен Стефанов е сред ключовите фигури на съвременната арт сцена у нас. Името му става познато на по-широк кръг зрители покрай създадената през 1994 г. софийска артистична група ХХL, на която е идеолог. 

Групата увеличава полето си на въздействие върху средата чрез създадената през 1996 г. едноименна галерия.

И в настоящата изложба Стефанов се заиграва с концептуалната двусмисленост на живописния образ. Авторът имплантира текст директно върху конвенционалната живописна канава, а негови обекти са говорещи човешки лица, глави лук и чесън, като по този начин, заличавайки йерархии и конструкти, погребва останките на концептуализма.

Свилен Стефанов използва текст, дирестно имплантиран в живописния език, който говори на един безотговорен, пародиен жаргон.

Като всички от XXL, Свилен Стефанов смята, че в изкуството артистът е свободен и с пълното съзнание за практическата си социална безотговорност, произтичаща от очарованието на перфектната си безполезност.